Objavljeni zvanični podaci: Znate li kolika je prosječna plata u BiH bila prije deset godina, a kolika je danas?

Datum:

Ukupna neto plata u Bosni i Hercegovini u maju 2012. godine iznosila je 836 KM.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u maju ove godine iznosila je 1.106 konvertibilnih maraka (KM), a prema zvaničnim podacima u posljednjoj deceniji porasla je za 270 KM.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenome u pravnim osobama u BiH za maj 2022. godine iznosila je 1.106 KM, što pokazuje nominalan rast za 6,2 posto u odnosu na decembar 2021. godine, dok je u odnosu na maj 2021. godine nominalno viša za 12,8 posto.

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata (SSS) Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec maj iznosila je 2.639 KM i za 145,64 KM je bila veća od aprilske.

S druge strane, prema podacima Agencije za statistiku BiH 2001. godine bilo potrebno mjesečno izdvojiti 964,25 KM kako bi podmirili potrebe za prosječnu četveročlanu porodicu, podaci su sa početka ove godine.

Računica Udruženja za zaštitu potrošača pokazuje da je za hranu prije 10 godina za četveročlanu porodicu bilo je potrebno izdvojiti 343 KM mjesečno, a danas je za prehrambene artikle za četiri osobe potrebno izdvojiti preko 800 KM, piše BUKA

Povezani postovi
Related

Puna plata prilikom održavanja trudnoće i za oboljele od malignih bolesti

Republika Srpska bi uskoro trebalo da dobije novi zakon...

Masovna tučnjava u Kalesiji: Navodno se potukle osobe iz dva naselja

U centru Kalesije prije dvije noći došlo je do...

Otkupljivači nude sedam KM za malinu, tvrde da nema potražnje

Iako je berba malina u Republici Srpskoj u završnoj...

Od narednog mjeseca brže do Hercegovine i mora

Tunel Ivan, centralna tačka koja povezuje dionicu magistralne ceste...