Ovo ostrvo je carstvo mačaka, ima ih četiri puta više nego ljudi

Datum:

Japansko ostrvo Taširojima maleni je ruralni otok kraj obale grada Išinomakija u prefekturi Mijagi, a poznat je kao “ostrvo mačaka”.

Na Taširojimi živi nekoliko stotina mačaka, o kojima se brinu otočani. Mačke su izvorno dovedene kako bi pomogle u kontroli štetočina oko ostrvskih farmi dudova svilca, a od tada se njihov broj povećao do te mjere da ih sada ima četiri puta više nego stanovnika ostrva, kojih ima oko 80.

Ribolov je dugo bio važna industrija na Taširojimi. Vijekovima su ribari koji su radili na ostrvu štitili poludivlje mačke i brinuli se o njima jer su vjerovali da će im donijeti sreću. Slijedeći tu tradiciju, izgradili su malo Svetište za mačke (Nekokamisama) u središtu ostrva posvećeno mački koju je slučajno ubio kamen koji je pao.

Za njih se brine i veterinar koji šest puta godišnje dolazi u redovne posjede i pregled svih mačaka kako bi provjerio jesu li sve u redu. Mačke posjećuju i brojni turisti jer je “ostrvo mačaka” u posljednjih nekoliko godina postao turistička atrakcija. Jedna od zanimljivosti vezanih uz ostrvo je da psima pristup na Taširojimu nije dopušten.

Izvor: Nezavisne.com

Povezani postovi
Related

Ovo je nedjeljni novčani horoskop do 21. augusta: Koji znak horoskopa smije obaviti skupe kupovine?

Neke od znakova horoskopa, kako tvrde astrolozi, čeka dobra...

Otkriven razlog zašto nas koncentracija čini umornima

Dugotrajna koncentracija obično nas čini umornima, iako se ne...

Unaprijedite svoja kulinarska umijeća, napravite domaće čili ulje

Unaprijedite svoja kulinarska umijeća i pripremite ovo ulje. Sastojci: 1/4 šoljice...

Pet navika koje usporavaju gubitak masnoće u predjelu stomaka

Određene životne navike mogu otežati pa čak i onemogućiti...