Trikovi kako da prepoznate pokvareno jaje

Datum:

Ako često kuhate, sigurno vam se barem jednom dogodilo da ste razbili jaje u zdjelu s drugim sastojcima, ali je jaje bilo pokvareno i morali ste sve skupa baciti u smeće.

Nažalost, kada su u pitanju jaja, nije uvijek jednostavno odrediti koliko su svježa jer zaštitna neprozirna ljuska skriva stvarno stanje bjelanjka i žumanjka.

Sve kutije i pakiranja za jaja koja se prodaju u Hrvatskoj moraju imati istaknut datum do kada ih je najbolje upotrijebiti. Kao rok se uzima razdoblje od šest sedmica, nakon što je jaje stavljeno u kutiju i pripremljeno za prodaju. To je svakako najlakši i najpouzdaniji način za provjeru jesu li jaja još uvijek dobra za jelo.

Ako nemate istaknut rok trajanja, ponekad je moguće odrediti je li jaje pokvareno mirisanjem. Jaja ne bi trebala imati nikakav poseban miris, ali ako osjetite lagani miris sumpora, nešto nije u redu, piše Index.

Ukoliko niste sigurni, razbijte jaje na čisti tanjir kako biste ga dobro pomirisali. Ako ima oštar miris, bacite ga i temeljito operite tanjir.

Svježe jaje mora imati jarko žuti ili narančasti žumanjak i gust bjelanjak. Ako je jaje pokvareno, žumanjak će biti bljeđi, a bjelanjak tekući. Čišća, ali i zabavnija metoda je test plutanja.

Jednostavno napunite zdjelicu hladnom vodom iz slavine i stavite u nju jaja.

Ako potonu na dno i prevale se na jednu stranu, svježa su i dobra za jelo. Pokvareno će jaje plutati jer se u njemu tokom vremena nakupilo zraka. Sva jaja koja ne potonu na dno treba baciti.

Povezani postovi
Related

Znate li čemu služi treći odjeljak ladice na mašini za veš

Mašine za veš uglavnom imaju tri odeljka u ladici,...

Nutricionista upozorio sve koji vole jaču kafu: Goji vas i nadima, promijenite samo jednu sitnicu

O zdravstvenim benefitima, ali i šteti kafe se godinama...

Ako imate problema s jesenjim umorom: Ove dvije namirnice će vam odmah podići nivo energije

Jesenji umor i pospanost uzrokovani su nedostatkom vitamina D...

9 začuđujućih stvari koje stomatolog zna o vama čim otvorite usta

Odlazak kod stomatologa nije najugodnija stvar na svijetu, ali...