Tešanj: Mladi kroz druženje i učenje stvaraju bolju budućnost sebi i drugima

/

Ekonomska kriza, česta politička previranja i mnogobrojni drugi faktori utiču na to da se mladi u našoj zemlji često nalaze na margini interesovanja kako vlasti, tako i medija. Najčešće u fokus medija dospijevaju sa pričama o odlasku iz naše zemlje. No postoje i oni koji ne razmišljaju o tome da napuste svoju zemlju. Druže se, putuju, zajedno uče i smatraju da im je zemlja prelijepa.

Upravo takvu grupu mladih pronašli smo ovih dana na izletištu Kiseljak kod Tešnja. 26 srednjoškolaca iz cijele BiH okupilo se u kampu, koji za cilj ima unaprjeđenje njihovih znanja i vještina.

„Ovo je zapravo dokaz meni da mladi mogu da donose neke promjene u društvu, da se mladi čuju a ne samo da su jedna obična statistika kao što mnogi žele da budu. Mnogi govore da mladi nemaju mjesta da se druže, a mladi zapravo imaju mjesta, ali stvar je što ih naša vlast ne podstiče da nastavljaju ta svoja druženja, da nastavljaju da unose promjene  i pozitivnu energiju u naše bh.društvo te da tenzije koje trenutno imamo u samoj našoj državi da ih smanjujemo.“ – govori nam mladi Visočanin Salih Jamaković.

Salih Jamaković (Visoko)

Prema njegovim riječima na ovom ali i sličnim kampovima najbitnije je drugarstvo, te pojašnjava

“Zahvaljujući našim interaktivnim radionicama koje ovdje imamo, prvenstveno radimo na sebi kao individuama i onda utičemo na druge ljude oko sebe, unosimo tu pozitivnu energiju koja zapravo mijenja svijet.“

Kako smo saznali od mladih koji su organizovali ovaj kamp sam proces organizacije tekao je jako dugo.

„Čitav projekat je stagnirao na početku zbog škole, zbog  školskih obaveza i naravno zbog privatnih obaveza. Ideju nije nova u potpunosti jer ideja za kamp postoji već od 2019. godine i nije realiziran jer je zaustavljen zbog koronavirusa, zbog pandemije. I sada je naša koordinatorica Lamija Sejdić  pokušala da obnovi ideju i ovo je drugo izdanje kampa In media natura u Tešnju“ – kazao je Tarik Dudić, član organizacionog odbora kampa.

Tarik Dudić (Tešanj)

Prema riječima Lamije Sejdić cijela ideja oko organizacije kampa iziskivala je dosta priprema.

„Bilo je jako teško realizovati sam kamp, pošto nam je trebalo mnogo novčanih sredstava i slično, ali neke tešanjske firme su odlučile saslušati našu ideju i pomoći u realizaciji tako da se ovim putem zahvaljujem svim tim firmama. Jedna od radionica je posvećena pisanju projektnih prijedloga, medijski aktivizam, boravak u prirodi – preživljavanje u prirodi, lobiranje i zagovaranje itd. Ovaj kamp pored radionica ima i mnoge slobodne aktivnosti i neformalno druženje. Također ovaj kamp ima mnogo izazova tj. jedan od izazova jeste da se maksimalno smanji korištenja mobilnih uređaja i zadatak svakog učesnika je da sprovede Follow UP aktivnost u svojoj lokalnoj zajednici.“ – kazala je za ZOS radio Lamija Sejdić, koordinator projekta.

Lamija Sejdić (Tešanj)

Mladi koji su učesnici ovogodišnjeg kampa su starosti između 15 i 18 godina. Roditeljska podrška za ovakve kampove je po riječima učesnika neophodna:

„Mislim da je podrška roditelja jako bitna jer mi smo još uvijek tinejdžeri koji se trebaju razviti, stvoriti svoja mišljenja i ako nemamo tu neku podršku roditelja jako nam je teško, da stvorimo svoja mišljenja i da se ne osjećamo krivim zbog svojih mišljenja. I sami taj odlazak u drugo mjesto koje je daleko i to jako puno doprinosi nama, jer upoznajemo prvobitno našu državu koja je savršena, koja je jako lijepa, naravno politička situacija nije najbolja ali mi to ne gledamo kao tinejdžeri. Tako da je jako bitna podrška roditelja i samo to razmišljanje na način – ok ovo doprinosi mom djetetu i treba da učestvuje na ovakvim aktivnostima.” rekla nam je Amina Hodžić iz Jajca.

Amina Hodžić (Jajce)

Prema riječima Sarah Jabandžić, PR menadžerice projekta, prvi cilj kampa je druženje mladih i razmjena njihovog mišljenja te dodaje:

„Jako mi je drago što smo napokon pokrenuli inicijativu i mnogi srednjoškolci su jako željni toga. Zaprimili smo jako puno prijava preko 65 i jako nam je žao što nismo mogli svi zajedno da budemo ovdje. Nas je 26 zajedno sa organizatorima. Nije istina da srednjoškolci nemaju inicijativu, mi smo zapravo jako željni za promjenama, druženjem, upoznavanjem, povezivanjem, samo uvijek imamo problema sa finansijam. Naravno mi bi primili puno više učesnika, samo što uvijek u pitanje dođe ta refundacija, ali drago mi je da smo se ovdje napokon našli i da ćemo ovdje uživati.“

Sarah Jabandžić (Tešanj)

O tome koliko mladim nedostaju ovakvi sadržaji najbolje govori mišljenje Lane Muslić iz Žepča:

“Bila sam na još jednoj sličnoj edukaciji gdje sam bila u prilici da upoznam više srednjoškolaca iz svoje države i mogu samo da kažem da srednjoškolci mogu dosta da nauče od svojih vršnjaka, nekad čak više nego od odraslih. Na primjer na svim ovim kampovima ili edukacijama mi imamo te neke radionice i edukativne sadržaje koje znače nama kao individuima  ali isto tako i nama koji to prenosimo u svoje lokalne timove i lokalne zajednice. Jer ja svo znanje koje primim i naučim na ovim radionicama i kampovima ja to mogu da primijenim u svojim školama. Kada učimo jedni od drugih nekako nam je lakše da prihvatimo to neko znanje i lakše nam se opustiti pred svojim vršnjacima. I imamo taj neki safe space to jest sigurnu zonu gdje možemo da pričamo o svemu i ne osjećamo se osuđenim ili tako nešto, tako da mislim da je ovo kvalitetna prilika za sve srednjoškolce.”

Lana Muslić (Žepče)

Kako su nam pojasnili članovi organizacionog odbora nade za uspješnu realizaciju kampa su na početku bile male, ali sa svakim korakom koji su napravili naprijed one su se povećavale. Ovi mladi ljudi su samo još jedan dokaz da naša zemlja ima svijetlu budućnost jer boraveći sa njima u prirodi uvjerili smo se koliko vole svoju zemlju, znanje ali ii jedni druge.

“Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a”.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Firma Salkić Tešanj prijatelj Mješovite srednje škole

U realizaciji projekta Mješovite srednje škole Tešanj "Jedan privrednik,...

JP RAD Tešanj primjer dobre prakse: Učešće u MEG projektu

Komunalno preduzeće već nekoliko godina zajedno sa Općinom Tešanj,...

Sutra sjednica osnivačkog odbora Snage naroda Tešanj

Kako nezvanično saznaje naš portal za sutra je zakazana...

Lepenica: Gorio pomoćni objekat

Kako stoji u izvještaju Službe civilne zaštite Tešanj, Profesionalna...