Kako su građani pomogli državi da prikupi rekordne indirektne poreze

/

Dosad su cijene uglavnom rasle, a s njim i prikupljeni porezi. Samo u prvih sedam mjeseci ove godine država je ubrala milijardu i šesto miliona maraka više nego prošle godine.

Najveću koristi imali su entiteti, a država gotovo nikakvu jer godinama unatrag budžet se nije povećavao.

Pune kese, puni prtljažnici, hrana, piće, odjeća, namještaj, igračke, i na sve to plaćen porez. Svakom kupovinom građani BiH pomogli su da UIO BIH prikupi rekordne indirektne poreze.

“Ovo je rekordna godina. U sedam mjeseci 2022. godine ukupno smo prikupili 5 milijardi i 513 miliona KM. To je za 913 mil.KM više nego prošle godine. Odnosno za 20% više”, kazao je Ratko Kovačević, portparol UINO BiH.

Višak koji je nastao nije se odrazio na institucije na nivou BiH.

“Državne institucije su dobile isto kao i svake godine i do sada u sedam mjeseci 496 miliona KM. To znači da je najveći dio prihoda otišao entitetima i Brčko distriktu”, dodaje Kovačević.

Rasli su i prihodi entitetskih poreskih uprava. U RS za 12%,a u FBiH za 15%. Ukoliko se uzme u obzir novac kojeg je prikupila Uprava, entitetski budžeti su višestruko rasli.

“Poreska uprava Republike Srpske je u prvih sedam mjeseci ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 1,788 milijardi maraka, što je za 195,1 miliona KM ili 12 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, pri čemu je naplata doprinosa već premašila milijardu maraka”, kazali su iz Poreske uprave Republike Srpske.

A iz Porezne uprava Federacije Bosne i Hercegovine poručuju:

“Porezna uprava Federacije BiH obavještava javnost da su porezni obveznici Federacije BiH u periodu januar-juli 2022. godine uplatili 3 milijarde i 676 miliona KM javnih prihoda, što je u odnosu isti period 2021. godine više za oko 476 miliona KM, ili za 15%.”

Iz Vlade FBiH kažu višak novca se dijeli građanima kako bi se održao nivo potrošnje uslijed recesije. Između ostalog suvencioniraju struju za 70 hiljada domaćinstava.

“Donijeta je i nova odluka, subvencija gdje će po 100 KM na pet mjeseci biti raspoređeno na te iste porodice. Vlada je nedavno donijela i uredbu tešku oko 55 miliona KM gdje penzionerima dodjeljena jednokratna pomoć od 100 KM. Plan je i da će Direkcija robnih rezervi intervenisati prema 17 hiljada najugroženijih”, kazao je Goran Miraščić, savjetnik premijera FBiH.

Vlada Republike Srpske dijelila je jednokratnu pomoć mladim, borcima, a plan je podjela jednokratne pomoći i penzionerima.

Izvor: Akta.ba

Povezani postovi

U Federaciji BiH skočile cijene namirnica: Evo koliko su poskupili poljoprivredni proizvodi

Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da u februaru...

Dok nabavljamo helikoptere i transportere: “BiH evidentno zaostaje kada je riječ o ulaganju u sigunosni sektor”

U vrijeme globalne nesigurnosti i konstantne napetosti unutar Bosne...

Džamija u Svircu nastoji olakšati vjernicima: Da bi majke klanjale teraviju, organizirali radionicu za djecu

Lijepa priča stiže iz džemata i najstarije džamije iz...

Istraživanje o medijskoj pismenosti: Nastavnici iznose nedostatak znanja kao ključni problem

"Medijska pismenost u osnovnom i srednjem obrazovanju: Stvarnost, izazovi...