Dodika zabrinuo NATO-ov posebni set mjera za BiH: Zavjera Stoltenberga i “muslimana”

Datum:

Dodik je, reagirajući na prepisku ministrice vanjskih poslova u Vijeću ministara Bisere Turković i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga ocijenio da se očito radi o još jednoj zloupotrebi.

Istakao je kako Turković nema ovlasti u odbrani, ni izvana ni iznutra, te da je jedino mjerodavno mjesto za komunikaciju s NATO-om i drugim državama o vojnim pitanjima Predsjedništvo BiH, koje je, kako navodi, ovoga puta zaobiđeno.

“Riječ je o zavjeri muslimanske strane koja pokušava da na jedini način predstavlja Bosnu i Hercegovinu, što, naravno, nije istina”, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da bi to trebao znati i sam Stoltenberg.

“A, ako ne zna, onda se uvlači u prepisku o tome, rekao je Dodik i istaknuo da BiH nikome nije tražila nikakve posebne uslove i mjere, pa tako ni NATO-u”, dodao je Dodik.

Također je istakao da ranije sudjelovanje ministra odbrane u Vijeću ministara Sifeta Podžića na nekim konzultacijama ne znači odluku BiH.

“I u tom pogledu se apsolutno ignoriraju vlasti BiH”, rekao je Dodik i naglasio da ga zato čudi kada Stoltenberg govori o suverenitetu BiH koji je, kako kaže, drastično uništen i doveden u pitanje.

Dodik je ocijenio da je očito da ga NATO, na ovaj način, ugrožava.

“Imajući u vidu sve što je rečeno u toj prepisci, apsolutno je jasno da se pokušava zaobići službena tijela BiH nadležna za obranu i da u tom pogledu NATO jednostrano nastupa zajedno s muslimanima u BiH. To sigurno ne može dovesti do ničega dobrog”, rekao je Dodik.

Podsjećamo, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg naveo je u pismu Turković da će NATO “nastaviti saradnju s BiH i drugim međunarodnim partnerima u cilju očuvanja stabilnosti i promicanja reformi u BiH”.

Stoltenberg je, u odgovoru na pismo Turkovićeve u kojem ga je ona informisala o izazovima s kojima se BiH suočava u vezi s aktualnim događanjima u Europi i regiji, istakao kako NATO snažno i nedvosmisleno podupire suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i funkcionalnost njegovih institucija.

Smatra da je sukob u Ukrajini, kako kaže, iz temelja potkopao europsku sigurnost i da je NATO stoga “spreman nastaviti podržavati partnere koji mogu biti izloženi zloćudnom utjecaju i pritisku, kako bi ojačao njihovu otpornost”.

“NATO razvija set mjera, posebno skrojenih za Bosnu i Hercegovinu, u skladu s vašim potrebama”, istaknuo je glavni tajnik NATO-a.

Izvor: Klix.ba

Povezani postovi
Related

Novalić: Nastavit ću da radim u interesu naroda, sviđalo se to nekome ili ne

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić se zahvalio građanima na...

Počinje isplata septembarskih naknada nezaposlenim demobilisanim borcima

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo je pripremilo naloge za...

Danas sunčano uz malu do umjerenu oblačnost

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati sunčano uz...

Upozorenje škole iz Živinica: Žena prevarom pokušava oteti djecu, objavljen i snimak s nadzorne kamere

Druga osnovna škola Živinice na svojoj Facebook stranici upozorila...