Unaprijedite svoja kulinarska umijeća, napravite domaće čili ulje

Datum:

Unaprijedite svoja kulinarska umijeća i pripremite ovo ulje.

Sastojci:

1/4 šoljice pahuljica crvenog čilija

2 kašičice sečuanskog bibera u zrnu

1 kašičica soli

1 šoljica suncokretovog ulja

2 lista lovora

komad svježeg đumbira od cca 5 cm

2 zvjezdice anisa

1 štapić cimeta

Priprema:

Pomiješajte čili pahuljice, biber u zrnu i so u zdjeli otpornoj na toplinu. Zagrijte ulje, lovor, đumbir, zvjezdasti anis i štapić cimeta u loncu na srednje jakoj vatri oko tri do četiri minuta ulje treba dosegnuti temperaturu od 120°C ili izgledati rijetko poput vode, pomalo svjetlucavo. Prelijte vruću mješavinu ulja preko smjese pahuljica čilija, pazeći da ulje ne prska. Lagano promiješajte i ohladite na sobnoj temperaturi. Čuvati u čistoj boci i u frižideru gdje može trajati i do mjesec dana, a možda i duže.

Izvor: Nezavisne.com

Povezani postovi
Related

Znate li čemu služi treći odjeljak ladice na mašini za veš

Mašine za veš uglavnom imaju tri odeljka u ladici,...

Nutricionista upozorio sve koji vole jaču kafu: Goji vas i nadima, promijenite samo jednu sitnicu

O zdravstvenim benefitima, ali i šteti kafe se godinama...

Ako imate problema s jesenjim umorom: Ove dvije namirnice će vam odmah podići nivo energije

Jesenji umor i pospanost uzrokovani su nedostatkom vitamina D...

9 začuđujućih stvari koje stomatolog zna o vama čim otvorite usta

Odlazak kod stomatologa nije najugodnija stvar na svijetu, ali...