Školski pribor poskupio i do 50 odsto

Datum:

Pripreme za povratak đaka u klupe su već počele, a nakon poskupljenja udžbenika i autobuskih karata, udar na kućni budžet roditelja su i više cijene školskog pribora, koje su u odnosu na prošlu godinu skočile i do 50 odsto.

Police sa sveskama, pernicama, olovkama i ruksacima uveliko su popunjene, a sudeći po cijenama u knjižarama, ovo će biti najskuplja priprema za početak školske godine.

Prema riječima trgovaca, udžbenici su skuplji za 30 odsto, dok su cijene pojedinih dijelova pribora više i do 50 odsto, pa tako torbe koštaju i do 120 maraka.

“Roditelji već dolaze i ponešto kupuju ili gledaju cijene, ali prethodnih godina u ovom periodu bilo je mnogo veće interesovanje. Ne znamo da li je u pitanju besparica ili čekaju kraj mjeseca. Sigurno je da će, ko god može, iskoristiti mnogo toga od prošle godine”, rekli su u knjižari “Kultura”. Ističu da se nerijetko dešava da roditelji, kada vide cijene, odustanu od kupovine.

“U prosjeku je svaki artikl skuplji za oko 30 odsto u odnosu na prošlu godinu, a neke stvari i do 50 odsto. Pernice, sveske, rančevi i olovke su neophodni i te stvari se kupuju najviše”,  kazali su u “Kulturi”.

Prema njihovim riječima, znaju se prioriteti, a to je osnovni pribor neophodan za nastavu.

“Olovka košta od 20 feninga do 1,60 KM, sveske su od 0,70 KM pa nadalje. Za punu pernicu potrebno je izdvojiti najmanje 15,90 KM. Primjećujemo da se uglavnom to i kupuje jer se ne može koristiti od prošle godine”, rekli su nam iz ove banjalučke knjižare.

Slična situacija je i u ostalim lokalnim zajednicama. U derventskom “Gatarić grupu” kazali su za “Glas” da roditelji sa djecom uveliko dolaze u njihove knjižare kako bi đaci spremno dočekali novu školsku godinu.

“Teško je govoriti koliko je sve skuplje, ali ono što je sigurno jeste da roditelji moraju izdvojiti više novca nego lani. To je logičan slijed jer je sve dosta skuplje, a to nije mimoišlo ni pribor”, dodali su iz “Gatarić grupa”.

Banjalučanka Milica Marković ima dva osnovca, a za najprioritetniji pribor izdvojila je oko 150 KM.

“Kupila sam im već pribor, nemam šta čekati jer može biti samo skuplje. S obzirom na to da je mlađem sinu bio potreban i ruksak, uz sveske, olovke, pernicu i sve ostalo po djetetu treba minimalno od 50 do 70 maraka. Naravno, sve zavisi od toga šta imate od prošle godine. Poskupljenje je gotovo 50 odsto, ali preživjećemo i ovo”, rekla je Markovićeva.

Nesumnjivo je da će roditelji nastojati da svojim đacima obezbijede sve potrebno za početak škole, jer osim pribora i knjiga, moraju da kupe i odjeću i obuću, a više je nego izvjesno da će nakon kompletiranja svega toga novčanici ostati poluprazni.

Akcije

Predsjednik bijeljinskog Udruženja potrošača “Zvono” Jovan Vasilić, koji je većinu radnog vijeka proveo u prosvjeti, kaže da je dobro upoznat sa svim potrebama učenika pred početak školske godine, te da one iziskuju dodatne velike troškove, piše Akta.

“Nadam se da besplatni udžbenici, o kojim je bilo riječi na svim nivoima vlasti, neće ostati mrtvo slovo na papiru, jer bi se na taj način umnogome rasteretio kućni budžet. Pribor je neophodan i iziskuje nove namete, a ono što mogu potrošačima poručiti jeste da prate akcije u knjižarama i tržnim centrima jer na taj način mogu da uštede nešto novca”, rekao je Vasilić.

Povezani postovi
Related

Opći izbori: 5.903 biračka mjesta, pravo glasa ima više od 3,3 miliona birača

Na ukupno 5.903 biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini...

Rekonstrukcija naftnih terminala u Federaciji BiH

Obaveza naše zemlje je imati naftne rezerve koje osim...

Prosječna plaća u avgustu u RS iznosila 1.166 KM

Savez sindikata RS saopćio je da je potrošačku korpu...

Prvi šleperi ogrevnog drveta iz BiH otišli u evropske zemlje

Prvi šleperi ogrevnog drveta iz BiH otišli su u...