Nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije: TEŠANjSKI SAJAM PRIVREDE – BIZNIS DOŽIVLjAJ KOJI SE PREPRIČAVA

/

Najvažniji privredni sajam u BiH održaće se od 21. do 24 septembra 2022. godine

Piše: Hajrudin REDžOVIĆ

Ako si iole ozbiljan biznismen ili pretendiraš da to postaneš, i ako si čovjek koji zna da je ekonomija (a ne politika) stvar koja će nas spasiti, onda se u BiH u toku godine moraš pojaviti na dva međunarodna događaja: Sarajevo Business Forum i Sajam privrede u Tešnju. Sarajevo Business Forum ove godine već se dogodio (u maju), a 16. Sajam privrede u Tešnju će se održati od 21. do 24. septembra.

Zašto je, dakle, Tešanjski sajam privrede važan? Zašto je bitno pojaviti se tamo – ako već ne stignete da zakupite štand kao izlagač –  onda bar kao posjetilac?

Prvo, to nije sajam radi sajma. To nije sajam taštine. Nije kao neki drugi sajmovi gdje se pozivaju političari, čak i premijeri, (i) iz susjednih država kako bi im se podilazilo i slikalo se s njima. U Tešnju je obrnuto:  političari se udvaraju biznismenima. I, na Tešanjskom sajmu privrede više je bankara nego političara. U Rimu se ponašaj kao Rimljanin, u Tešnju se ponašaj kao biznismen – to je ovdje stvar kućnog odgoja.

Drugo, u toku četiri dana Sajma privrede u Tešnju održavaju se zanimljive konferencije i panel diskusije. Svakako vam imaju šta reći eksperti iz oblasti ekonomske nauke, a sigurno ćete željeti čuti o iskustvima tešanjskih biznismena koji su – to valjda svi znaju – najuspješniji u državi (HIFA-Oil, Madi, AS Holding, Mann Hummel BA, Artisan, Belif…)

Treće, Tešanjski sajam privrede organizira Udruženje privrednika Biznis-centar Jelah-Tešanj. Ova nevladina organizacija je tokom decenija postojanja postala moćan društveni faktor. Sve se političke stranke bore za njihovu naklonost, ali bez uspjeha. Totalno su neovisni. Ali, članovi tešanjskog Udruženja privrednika ne organiziraju Sajam kako bi zaradili. Imaju oni viška para. Oni to rade iz strasti. Iz ljubavi. Zato je Tešanjski sajam nezaboravan doživljaj koji se u poslovnom svijetu dugo prepričava.

Mnogi su nestrpljivi, jer nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije, 16. Tešanjski sajam privrede  ponovo se održava, i to od 21. do 24. septembra 2022. godine. Prijave su već počele.

Ako si biznis frajer, pojavićeš se u Tešnju

Ovo svi znamo:

Iznad Tešnja zora sviće

Iznad Tešnja sunce sija…

Zato:

Dobro doš'o privredniče!

Povezani postovi

Samir Bajrić podnio ostavku na mjesto predsjednika Mjesne zajednice Šije

Nakon što je prošle godine Jasmin Čajić dao ostavku...

Firma ADENAL Jelah prijatelj Mješovite srednje škole Tešanj

U okviru projekta "Jedan privrednik, jedna učionica", kojeg provodi...

Maglajlije obradovale više od 100 pacijenta u Općoj bolnici Tešanj

Ko od vas osvane u miru i sigurnosti svoga...

Mirela Buljubašić pristupila Našoj stranci Tešanj

Mirela Buljubašić, magistrica književnosti naroda BiH i b/h/s jezika,...