1000 KM pomoći nezaposlenoj djeci iz porodica poginulih boraca

/

Nezaposlena djeca iz porodica poginulih boraca Vojske Republike Srpske dobiće podršku Grada Banjaluka u iznosu od 1.000 KM, a u narednim danima biće otvorena i Kancelarija za podršku pri zapošljavanju djece iz ove kategorije.

Poručio je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković, te najavio da će Grad Banjaluka već sutra raspisati Javni poziv za podršku djeci poginulih boraca, koji će biti otvoren narednih 10 dana.

“Maksimalno smo pojednostavili proceduru i biće potrebno samo dokazati status nezaposlenosti i pripadnost ovoj kategoriji, kako bi bila isplaćena ova podrška”, pojasnio je Stanivuković.

Gradonačelnik je istakao da će, pored novčane podrške biti pokrenuta i Kancelarija koja će na različite načine pružati podršku nezaposlenoj djeci poginulih boraca kako bi došli do zaposlenja.

“Upravo ovaj javni poziv prilika je da se napravi evidencija i baza podataka nezaposlene djece poginulih boraca, na osnovu koje će Grad u saradnji sa privrednicima pružati podršku pri pronalasku posla. Osim posredovanja pri zapošljavanju, Grad će snositi i troškove za procese prekvalifikacije i dokvalifikacije za tu djecu, a sve u cilju bržeg pronalaska posla. Osim toga biće organizovane različite vrste obuka i treninga, kao i drugi vidovi podrške”, rekao je on.

Gradonačelnik je rekao da na ovaj način Grad Banja Luka želi da se uz jedno sistemsko rješenje oduži i pomogne onima, čiji su roditelji položili živote za Republiku Srpsku.

“Naša je obaveza da se odužimo onima koji su položili živote za stvaranje Srpske. U tom pogledu, pokrenuli smo proceduru izgradnje Centralnog spomen-obilježja, koje nije izgrađeno 20 godina, obezbijedili smo zemljište, idejno rješenje i projekat, jer želimo da na taj način odamo počast i odužimo se našim borcima. Osim toga, rješavali smo i imovinsko-pravne odnose za porodice iz boračkih kategorija u naseljima Drakulić, Šargovac i slično”, naglasio je gradonačelnik Stanivuković.

On je podsjetio da je ova gradska administracija od preuzimanja mandata bila opredijeljena da za svaku kategoriju stanovništva napravi neki vid podrške.

“U proteklom periodu donesene su odluke o većim stipendijama, besplatnim udžbenicima, sufinansiranju privatnih vrtića, ulaganju u zapošljavanje. Grad je obezbijedio podršku za porodilje, djecu iz višečlanih porodica, penzioneri imaju povoljniji, a oni sa najnižim penzijama imaju besplatan javni prevoz, a ovakve prakse nastavljamo i u budućnosti”, zaključio je gradonačelnik Stanivuković.

Izvor: mreza-mira.net

 

Povezani postovi

Koliko je studenata upisano na univerzitetima u Sarajevu, Zenici, Banjoj Luci, Tuzli i koji su fakulteti najtraženiji

Na Univerzitetu u Sarajevu (UNSA), u prvom prijavnom roku...

Da li će poskupjeti obuka u autoškolama i zašto država godinama žmiri na sivu zonu u ovom sektoru

Sektor autoškola u cijeloj Bosni i Hercegovini je na...

Samo sjedenje učenika u razredu s ostalom djecom nije inkluzija

U periodu korone i pandemije vezane za spomenuti virus...

Izvoz iz BiH u Italiju u padu gotovo 30 odsto

Izvoz iz BiH u Italiju iznosio je za osam...