Do pada cijena može doći kada se potroše zalihe

/

Nakon što je u našoj zemlji došlo do pada cijena goriva građane interesira mogu li očekivati i niže cijene hrane, ili makar osnovnih životnih namirnica.

O ovoj temi govorio je ekonomski analitičar Zoran Pavlović, koji je kazao kako bi niže cijene goriva direktno mogle utjecati na to da pojeftini isporuka voća i povrća domaće proizvodnje.

– Međutim, tu se ništa posebno nije desilo. Činjenica je da sve što je proizvedeno do sada, što se nalazi na rafovima i u magacinima, proizvedeno u prethodnom periodu, kada je cijena goriva bila viša. Tako da direktno povezati cijenu goriva i cijenu hrane na kratak rok gotovo da nije moguće. Ono što je moguće povezati je cijena javnog prijevoza, usluga, prijevoza roba, jer tu se dogovara cijena za prijevoz u gradskom saobraćaju na bazi aktuelne cijene, a isto je i kod prijevoza roba – kaže Pavlović.

Kada je riječ o prehrambenim artiklima, do pada cijena može doći u nekom narednom periodu, kada se potroše postojeće zalihe koje su kupljene u periodima kada je cijena goriva bila viša.

– Ono što stoji na policama, a proizvedeno je u prethodnom periodu, teško da može biti jeftinije, osim ako se ne kupe nove količine jer su se stare potrošile – smatra Pavlović.

Ističe da bi se u narednom periodu mogle desiti dvije stvari.

– Prva je da će smanjena kupovina, odnosno prodaja na tržištu prisiliti proizvođače da traže mogućnosti da pojeftine robe. A što se tiče svježih proizvoda na pijacama, budući da imaju kratak rok upotrebe, i tu bi moglo biti smanjivanja cijena jer će u suprotnom roba završiti u smeću. Tako da naši građani u principu mogu očekivati snižavanje cijena, kako zbog cijena goriva tako i zbog činjenice da je kupovna moć manja pa će prodavači pokušati prodati robu koju imaju – govori Pavlović.

Lanci snabdijevanja u Evropi su uglavnom stabilizirani, ali postoji doza straha i opreza, piše E kapija.

– Što se tiče očekivanja u ovoj situaciji kada je sve neizvjesno, prvenstveno zbog situacije u Ukrajini, postoji strah da će roba poskupjeti, pa se za ono što trenutno proizvode domaći proizvođači ne očekuje smanjivanje cijena jer su ulazni parametri gotovo isti, samo je gorivo na benzinskim pumpama pokazalo neke znake smanjivanja – kaže Pavlović.

Povezani postovi

Lista zemalja sa najvećom promjenom broja stanovnika, BiH na 16. mjestu

Globalna mreža "World of Statistics" objavila je listu država...

BiH visoko rangirana po organizovanom kriminalu u Evropi: Ključna ruta trgovine oružja i heroina

Prema Globalnom indeksu organizovanog kriminala za 2023. godinu koji...

Vlada FBiH ograničila najvišu maržu za još šest proizvoda: Ovo je lista

U odnosu na raniju odluku, današnjom je povećan broj...

MMF: Rashodi BiH brže rastu od prihoda, fiskalni deficit će iznositi 1,5 posto

U Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) su ukazali da javni...