Odobren prvi grant sredstava Vlade Mađarske za podršku poljoprivredi u RS

/

Fondacija za održivi razvoj Republike Srpske “Progresus” objaviće 1. septembra javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u Srpskoj i Brčko distriktu za nabavku poljoprivredne mehanizacije, opreme i alata u okviru realizacije prvog Programa podrške Vlade Mađarske privredi u Republici Srpskoj.

Pomoć poljoprivrednicima u Republici Srpskoj je prva faza podrške koju su u novembru prošle godine dogovorili premijer Mađarske Viktor Orban i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. “Prvi projekat podrazumijeva dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u Republici Srpskoj do 70 odsto subvencija za nabavku mehanizacije, opreme i alata mađarske proizvodnje, a poljoprivrednici će moći da ostvare pravo na sredstva u pojedinačnom iznosu od 2.500 do 25.000 evra”, saopšteno je iz “Progresusa”.

Vlada Mađarske odobrila je prvi dio sredstava za direktnu podršku poljoprivrednicima u iznosu od 10.967.448.275 mađarskih forinti iz grantova koji se odnose na podršku mađarskom izvozu.

“Republika Srpska se tako pridružila grupi od šest zemalja u kojim se već nekoliko godina realizuje ovaj program, među kojim su i četiri zemlje članice EU. Program podrške realizovaće Fondacija ‘Progresu's, koja je osnovana na inicijativu Vlade Mađarske, a prema modelu u zemljama u kojima se već realizuju ovakvi programi mađarske Vlade”, navedeno je u saopštenju.

Fondacija za održivi razvoj “Progresus” 1. septembra objaviće javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava, a poljoprivrednici će moći da se prijave popunjavanjem elektronske aplikacije na zvaničnoj internet stranici Fondacije.

Prijavu na konkurs mogu da podnesu i fizička i pravna lica, a osnovni uslovi su da su poljoprivrednici iz Republike Srpske i Brčko distrikta, da su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i da kroz Program žele da kupe poljoprivrednu mehanizaciju, opremu ili alate mađarske proizvodnje.

Konačnu odluku o dodjeli bespovratnih sredstava donosi mađarska neprofitna mreža za ekonomski razvoj Centralne Evrope – CED, organizacija mađarske Vlade koja je partner fondacije u realizaciji Programa podrške.

Predstavnici Fondacije će od sutra do objave javnog poziva obići više od 15 gradova i opština u Republici Srpskoj kako bi poljoprivrednike i cijelu zajednicu detaljno informisali o Programu i javnom pozivu.

“Distributeri i proizvođači mađarske mehanizacije i opreme biće prisutni na promotivnim događajima, pa će poljoprivrednici na licu mjesta imati priliku da se informišu i o ponudi mašina koje će moći da nabave kroz Program podrške”, naveli su iz Fondacije. Svi detalji o Programu podrške, te uslovima i načinu prijave na javni poziv, uskoro će biti dostupni na zvaničnoj internet stranici Fondacije, a svi zainteresovani poljoprivrednici od 1. septembra moći će da se informišu i u kancelarijama Fondacije u Banjaluci, Bijeljini, Gradišci i Derventi, pišu Nezavisne.

Povezani postovi

Objavljeni detalji presude u predmetu “Bosnalijek” i šta se sve tačno oduzima od osuđenih

Kantonalni sud Sarajevo objavio je detalje prvostepenu presude u...

Građani FBiH će platiti i ceh loših menadžera u zdravstvu: Vlast nas zadužila za 200 miliona KM, bez obrazloženja

Parlamentarna većina u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i...

Šest sindikata danas izlazi na ulice Banje Luke: Traže veće plaće

Sindikalne organizacije u RS danas izlaze na proteste. Oni...

Lista zemalja sa najvećom promjenom broja stanovnika, BiH na 16. mjestu

Globalna mreža "World of Statistics" objavila je listu država...