Osnovci u Tuzlanskom kantonu imaće besplatne udžbenike

/

Đaci svih osnovnih škola u Tuzlanskom kantonu ove školske godine će dobiti besplatne udžbenike, a njihova podjela školama je već počela.

Iz kantonalnog budžeta je izdvojeno 3,8 miliona KM za nabavku udžbenika za đake od prvog do devetog razreda osnovnih škola u TK.

Posebno će to dobro doći Osnovnoj školi “Mejdan” u Tuzli, koja ove godine bilježi porast broja učenika, što je rijetkost.

“Što se tiče naše škole, novu školsku godinu započećemo s otprilike 262 učenika, što je povećanje u odnosu na proteklu školsku godinu. Mi u zadnje dvije godine imamo povećanje broja učenika, što je proces za pohvalu. Sretni smo što smo upisali dva odjeljenja prvih razreda i baš smo zadovoljni”, rekao je Dževad Mehić, direktor pomenute škole.

I druge škole su počele zaprimati udžbenike kako bi na vrijeme krenule u novu školsku godinu.

“Investicije u obrazovanje doživljavamo kao nešto što je nužno i nešto što je potrebno društvu. Distribucija udžbenika ide dobro i očekujemo da do 1. septembra budu u školama”, rekao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja TK.

Osim nabavke udžbenika, u narednom periodu slijede investicije vezane za školske objekte kojima je potrebna rekonstrukcija.

“Nama je potrebna sanacija unutrašnje stolarije, kao i vrata na svim prostorijama. Dobili smo 30.000 KM za rekonstrukciju. Naravno, nije to sve od kapitalnih ulaganja. Mi smo dodali još 8.000 KM za mokri čvor u područnoj školi ‘Šikulje’ koju pohađaju đaci od prvog do četvrtog razreda”, pojasnio je Džibo Papić, direktor OŠ “Lukavac Mjesto” u Lukavcu.

Izvor: Nezavisne

Povezani postovi

UKC Tuzla objavljuje novi tender: Hoće li u četvrtom krugu konačno biti nabavljen aparat za zračenje?

Univerzitetski klinički centar u Tuzli će uskoro objaviti novi,...

I dalje se traga za Dankom, stotine ljudi i danas na terenu

Od utorka se traga za dvogodišnjom Dankom Ilić koja...

Sjajne vijesti: Uskoro jedinstven uređaj za plaćanje autoputeva u regionu

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu...

U Federaciji BiH skočile cijene namirnica: Evo koliko su poskupili poljoprivredni proizvodi

Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da u februaru...