U BiH ove godine smanjena proizvodnja i prodaja šumskih sortimenata

/

Proizvodnja šumskih sortimenata u Bosni i Hercegovini u drugom kvartalu ove godine, manja je u odnosu na isti period u godini iza nas.

Na osnovu izvještaja Agencije za statistiku BiH, a koji je rađen po rezultatima obrade entitetskih zavoda za statistiku, proizvodnja šumskih sortimenata manja je za 0,98 posto u odnosu na isti period 2021. godine.

Proizvodnja sortimenata četinarskih vrsta drveća manja je za 7,33 posto, dok je proizvodnja sortimenata lišćarskih vrsta veća za 5,92 posto.

Proizvodnja trupaca četinara manja je za 4,43 posto, dok proizvodnja trupaca lišćara bilježi rast od 4,20 posto.

Rast proizvodnje u odnosu na drugi kvartal 2021. godine bilježi se kod sljedećih šumskih sortimenata – kod ostalog dugog drveta četinara 15,07 posto.

Pad proizvodnje bilježi se kod jamskog drveta četinara i kod prostornog drveta četinara. Kod proizvodnje ostalog grubo obrađenog drveta, ogrjevnog drveta četinara i jamskog drveta lišćara radi se o malim količinama sortimenata čije variranje u proizvedenim količinama nema uticaja na promjene u ukupnoj proizvodnji šumskih sortimenata.

U svom izvještaju, Agencija za statistiku BiH saopćila je da mjesečne izvještaje podnose sva preduzeća koja se bave stalnom proizvodnjom šumskih sortimenata iz šuma u državnoj svojini, bez obzira da li im je iskorištavanje šuma osnovna ili sporedna djelatnost.

Podacima je obuhvaćena samo proizvodnja šumskih sortimenata iz državnih šuma, dok šumski sortimenti proizvedeni u šumama na koje postoji pravo svojine nisu uključeni.

Izvor: Klix.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Povećanje plata nije dovoljno da bi ljudi ostali u jednoj kompaniji

U BiH još nedostaju radnici u građevini i trgovini,...

Usvojen zakon: Od sada poslodavci mogu zaključivati ugovore o radu sa studentima

Predstavnički dom Federalnog parlamenta usvojio je Prijedlog Zakona o...

Akcija “Piramida” širom države: Pretresi na 16 lokacija u tri kantona, na krijumčarenju migranata zaradili više od 6 miliona KM

Policijski službenici Granične policije Bosne i Hercegovine započeli su...

Javnost u BiH sluđena zbog četiri izborna zakona koji su u “proceduri”

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini od strane Centralne...