Moglo bi vas iznenaditi kada puteru ističe rok trajanja

/

Postoje namirnice – poput soli, meda, šećera… – koje bez obzira na rok upotrebe otisnut na njihovoj ambalaži zapravo možemo uvijek koristiti bez ikakve opasnosti za zdravlje. No, šta je s puterom, mliječnim proizvodom s 80 posto mliječne masti bez kojeg mnogi ne mogu zamisliti doručak ili pripremu ručka?

Osnovno pravilo je da se u procjeni je li puter dobar za upotrebu zapravo ne treba oslanjati na rok trajanja otisnut na pakovanju.

Jer ako se skladišti i čuva na niskim temperaturama, može i ispod nule u zamrzivaču, njegov je rok zdravstvene ispravnosti i trajanja mnogo duži od proizvođačevog roka za konzumaciju.

Najveću opasnost za sve mliječne proizvode pa tako i za puter, predstavlja izloženost toploti, svjetlu i zraku, što ih čini kvarljivijim, piše Gloria.hr.

To su ljudi znali od davnina, pa su tako u doba prije frižidera i zamrzivača u Indiji i drugim zemljama s relativno visokim temperaturama puter skladištili kao – maslo (ili ghee, što je mlađoj generaciji danas mnogo popularniji naziv).

Dobija se tako da se puter duže vrijeme prokuhava na laganoj vatri, dok sva voda ne ispari, a pritom se iz lonca ručno ili procjeđivanjem uklanjaju i sve ostale nečistoće. Dok je još u tečnom stanju taj pročišćeni puter treba preliti u posudu/staklenku u kojoj ćemo ga skladištiti, a nije ga potrebno čuvati na hladnom mjestu, nego svoja svojstva zadržava i na sobnoj temperaturi. Koristi se za kuhanje i prženje, kao zamjena za ulje, a ajurvedska medicina pripisuje mu razna blagotvorna svojstva kao povećanje dugovječnosti i inteligencije, te poboljšanja memorije i moći razlučivanja.

Tvrdi se i da usporava proces starenja, povećava plodnost, blagotvorno utječe na glas i grlo…

Kako god, svi se kunu u njegov fini okus i podnošenje vrlo visokih temperatura u pripremanju jela, a pritom se ne kvari.

Ako više volite puter, rok trajanja mu možete znatno produžiti, čak i više od godine dana, skladištenjem u zamrzivaču: kad vam zatreba zbog visoke zasićenosti masnoćom brzo je spreman za rezanje i mazanje na hljeb, posebno ako odrežete dio koji ćete konzumirati, a ostatak vratite u zamrzivač.

A kako ćete znati da se puter pokvario?

Prvo počinje tamniti, pa se na vanjskom dijelu – kao i kod sira – stvara korica od nakupljenih bakterija (koju isto tako možete ukloniti), a postaje nejestiv kada promijeni okus, piše N1. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Meteorolozi objavili kakvo bi nas vrijeme moglo očekivati za prvomajske praznike

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) objavio je srednjoročnu prognozu sa...

Bolest bubrega tiho se javlja: Jedan rani simptom može biti upozorenje

Smrtnost povezana s bubrežnom bolesti raste iz godine u...

Dosadila vam je klasična, za Bajram napravite kokos baklavu

Iako su u tradiciji regije najpopularnije baklave s orasima,...

Zeničanin Irdin Dinči snima tri nove pjesme, krije ime kolege sa kojim je uradio duet

Irdin Dinči uskoro ulazi u studio kako bi snimio...