Čolaković: Spomen-obilježja su potrebna radi naše djece

/

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona u svom radu posebnu pažnju posvećuje obilježavanju značajnih događaja iz perioda agresije na BiH.

Na Javorju kod Šerića, na razmeđu Zenice i Teslića, jučer je otvoreno spomen-obilježje šehidima i borcima poginulim u redovima Armije Republike Bosne i Hercegovine, za čiju je izgradnju ovo ministarstvo protekle dvije godine izdvojilo 70.000 KM. Veliki ljiljan trajno će sjećati na 407 šehida i poginulih boraca, koji su dali živote na Šerićko-teslićkom ratištu, koje je bilo bedem odbrane od agresije na ovom području Zenice.

Resorni ministar Fahrudin Čolaković rekao je da je očuvanje tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata naša trajna obaveza, te da je resorno ministarstvo do sada finansiralo izgradnju više od 100 spomen-obilježja na području ZDK-a.

-Spomen-obilježje nije potrebno šehidima i to nas uči naša vjera, ali treba nama i našoj djeci koja moraju znati da je postojala generacija patriota koji su bili spremni dati svoj život, dijelove tijela i najbolje godine za odbranu jedine domovine – rekao je Čolaković.

Ministar Čolaković jučer je prisustvovao i premijernom prikazivanju dokumentarnog filma “Bitka za odbranu Mravića” kod Tešnja, posvećenog jednoj od najtežih bitaka u odbrani južnih slobodnih dobojskih teritorija koja se odigrala na današnji dan 1993. godine. Film je sniman pod pokroviteljstvom Ministarstva za boračka pitanja ZDK-a i Općine Doboj Jug.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

SIPA vrši pretrese u Kantonalnoj bolnici Zenica i teretani u Crkvicama

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i Državne agencije za istrage...

Postignut dogovor o značajnom poboljšanju u organizaciji odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama na području ZDK-a

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona...

ZDK preuzeo isplatu dječijeg doplatka nakon izmjena federalnog zakona

Nakon što je prošle godine donesen federalni zakon kojim...

Zenička policija uhapsila muškarca s potjernice, prijetio hladnim oružjem

Zenička policija u večernjim satima u zeničkoj ulici Bistua...