Pomoću ovih trikova spriječite lijepljenje tjestenine za suđe tokom kuhanja

/

Kuhanje tjestenine prilično je jednostavan proces, ali ako se propusti nekoliko detalja, možete se naći u problemima. Jedan od najčešćih je kada se rezanci zalijepe za šerpu.

Ova situacija može biti razočaravajuća jer ćete dobiti manje tjestenine, ali ćete ju i teško očistiti s dna šerpe u kojem se kuhala. Obično je potrebno strugati lopaticom ili čak noktima kako biste se riješili svih komadića koji su se zalijepili.

Također, postoji rizik da se tjestenina slijepi. Kad ste uzbuđeni što ćete pojesti utješni tanjir vašeg najdražeg jela s tjesteninom, malo je stvari koje vas mogu toliko razočarati kao spoznaja da ste zapravo skuhali jednu veliku slijepljenu masu.

Kuhajte tjesteninu u dovoljnoj količini vode

Jedan od razloga zašto se tjestenina tako lako lijepi je taj što prilikom kuhanja u vodu ispušta škrob. Preporučeni omjer je 1 litra vode na 100 grama tjestenine. Korištenjem ispravne količine vode koncentracija škrobi će biti dovoljno niska i rizik od lijepljenja će se znatno smanjiti.

Tjesteninu treba često miješati

Miješanje je najbolja tehnika za sprječavanje lijepljenja. Ubacite tjesteninu u kipuću vodu, a zatim smanjite vatru da lagano ključa. Ovako je lakše miješati bez opasnosti opeklina od pare, a i voda se neće previše pjeniti. Ne morate miješati cijelo vrijeme, samo pazite da dobro promiješate nekoliko puta na početku, u sredini i na kraju kuhanja.

Zaboravite na dodavanje ulja u vodu za vrijeme kuhanja

Dodavanje ulja prilikom kuhanja definitivno neće spriječiti lijepljenje tjestenine, ali ono što možete napraviti, pogotovo ako tjesteninu planirate podgrijavati kasnije, jest preliti ju maslinovim uljem nakon što ste ju skuhali i procijedili.

Sol

Sol ne sprječava lijepljenje i neće pomoći da voda brže prokuha. Dodavanje soli prije nego što voda proključa zapravo snižava točku vrenja, ali da bi se napravila primjetna razlika, potrebna je zaista velika količina soli.

Dakle, sol ne sprječava lijepljenje tjestenine i možete dodati prije ili nakon što je voda uzavrela, ali svakako uvijek posolite vodu jer ćete inače dobiti jelo s puno manje okusa.

Izvor: Klix.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Meteorolozi objavili kakvo bi nas vrijeme moglo očekivati za prvomajske praznike

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) objavio je srednjoročnu prognozu sa...

Bolest bubrega tiho se javlja: Jedan rani simptom može biti upozorenje

Smrtnost povezana s bubrežnom bolesti raste iz godine u...

Dosadila vam je klasična, za Bajram napravite kokos baklavu

Iako su u tradiciji regije najpopularnije baklave s orasima,...

Zeničanin Irdin Dinči snima tri nove pjesme, krije ime kolege sa kojim je uradio duet

Irdin Dinči uskoro ulazi u studio kako bi snimio...