I MI SMO NEKOME ZAPAD: Dolazi nam sve više stranih radnika, imamo podatke iz kojih zemalja

Datum:

Ovo ne čudi, s obzirom na alarmantne brojke radnika koji odlaze iz ove zemlje. Prema projekcici Saveza samostalnih sindikata BiH 2022. godine bi BiH trebalo da napusti preko 300.000 stanovnika

Zbog takve situacije domaći poslodavci se odlučuju da radnu snagu potraže u zemljama poput Turske, Bangladeša, Sirije…

Ovim putem krenula je i uspješna firma iz Prnjavora, koja između ostalih, sarađuje i sa švedskim mega brendom IKEA, Naime, u fabriku namještaja “Standard” stiglo je prvih šest radnika iz Bangladeša, a uskoro bi trebalo doći i dodatna četiri radnika. Razlog? Iz Standarda je prošle godine nakon godišnjih odmora, prema riječima vlasnika Edina Dacića, deset posto zaposlenih iz proizvodnje otišlo put Njemačke i Austrije. Rekao je i to da je zbog korona virusa i izolacije u jednom trenutku falilo 20 posto predviđene radne snage u ovoj firmi.

Dacić kaže da su preduzeli napore da nakon 15 godina dovedu radnu snagu iz inostranstva, te da je uspostavljen kontakt preko posredničke agencije iz Srbije sa radnicima iz Bangladeša. Uz radnike, kojima je obezbjeđen smještaj, stigao je i prevodilac.

Dolazak radnika iz inostranstva označava početak nove realnosti u Bosni i Hercegovini. A kako ta realnost izgleda u brojkama za ovu godinu?

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, dostavljenih portalu BUKA, u Bosni i Hercegovini je za prvih šest mjeseci ove godine ukupno izdato 1.270 radnih dozvola i to 461 radna dozvola koje se računaju u kvotu i 809 radnih dozvola izdatih nezavisno od utvrđene kvote, što predstavlja povećanje u odnosu na isti period prošle godine od 274 radne dozvole.

Kada je riječ o podacima za entiteta, Boris Pupić, portparola Agencije rekao je da su podaci za Republiku Srpsku i Brčko distrikt potvrđeni, dok za FBiH nisu potvrđeni podaci jer Federalni zavod za zapošljavanje nije unio sve radne dozvole u bazu podataka.

A podaci su slijedeći:

“U Federaciji Bosne i Hercegovine ukupno je izdato 519 (+63 u odnosu na 2021.) radnih dozvola od čega 116 koje se računaju u kvotu i 403 izdate nezavisno od utvrđene kvote, u Republici Srpskoj ukupno je izdato 624 (+152 u odnosu na 2021.) radne dozvole i to 317 koje se računaju u kvotu i 307 izdatih nezavisno od utvrđene kvote, a u Brčko distriktu BiH ukupno je izdato 127 (+59 u odnosu na 2021.) radnih dozvola, 28 koje se računaju u kvotu i 99 izdatih nezavisno od utvrđene kvote” rekao je Pupić za BUKU.

Dolazak strane radne snage nije ništa neobično, niti se treba posmatrati kao nešto neobično, već je to, prije svega, rezultat globalizacijskih procesa, otvaranja granica, potreba domaćeg tržišta rada i slično. To je ujedno i prilika da domaće kompanije na ovaj način ispitaju tržište i nauče kako da rade sa stranom radnom snagom.

A u Bosnu i Hercegovinu još uvijek ne dolazi dovoljan broj stranih radnika. Pimjera radi, u 2021. godini poslodavci u Republici Srpskoj su izrazili potrebu za zapošljavanjem 15.134 radnika. Poređenja radi u 2020. godini traženo je 13.196 radnika, pa se može zaključiti da se tražnja koja se ogleda kroz prijavu potreba za radnicima u 2021. godini povećala za 1.938 ili za 14,7%.

Najviše radnih dozvola za prvih šest mjeseci u 2022. godini izdato je u građevinarstvu (331), zatim slijedi trgovina (191), poslovanje nekretninama (137), umjetnost, zabava, rekreacija (106) te 100 dozvola u prerađivačkoj industriji.

Po državama najviše radnih dozvola izdato je za državljane Srbije, i to njih 253, slijede državljani Turske (242) i Kine (85), te državljani Kuvajta, Bangladeša, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Sirije i Albanije.

Tradicionalno najveći broj radnih dozvola izdaje se za djelatnost trgovine. Ova godina je izuzetak sa povećanjem broja radnih dozvola za građevinarsvo iz razloga pokretanja određenih infrastrukturnih projekata na koridoru Vc, ali i drugim projektima, napominju iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Također, već godinama najveći broj radnih dozvola se izdaje državljanima Srbije, zatim Turske, Hrvatske i Kine, piše BUKA. 

Povezani postovi
Related

Javni prihodi u FBiH u devet mjeseci veći za 15 posto

Porezni obveznici Federacije BiH u devet mjeseci (januar-septembar) ove...

Razrješene dužnosti: Edita Kalajdžić i Enra Mehmedika-Suljić nisu više u Nadzornom odboru KCUS-a

Na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH, između ostalog, glasalo...

Počela sjednica Vlade FBiH: Razmatra se i o prijemu radnika u rudnike mrkog ulja Đurđevik, Zenica i Kakanj

Prema usvojenom dnevnom redu, Vlada bi trebala, između ostalog,...

Plata od hiljadu maraka – mit ili realnost?

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH jednoglasno su, bez rasprave,...