Marinković: Umanjeni prinosi kukuruza i do 80 odsto

Datum:

Kukuruz je zbog suše ove godine najviše stradao i prinosi će biti umanjeni od 20 do 80 odsto, a ponegdje će šteta biti i totalna, izjavio je Srni predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković.

On je istakao da je soja u većini područja uspjela da opstane.

Marinković je napomenuo da se žetva kukuruza očekuje od polovine septembra na parcelama gdje je manje štete, dok se na zemljištima dublje strukture gdje je odrađena puna agrotehnika može očekivati do 30 odsto uobičajenog prinosa.

“Potražnja za kukuruzom u ovom momentu ne bilježi nekakav značajni porast. S obzirom na prilično desetkovan stočni fond u BiH i Republici Srpskoj, vidjećemo kakva će potražnja biti za ovom žitaricom. Očekujemo da će moći da se plasiraju neke eventualne količine koje budu pretekle s obzirom na nizak rod”, rekao je Marinković.

On je podsjetio da je posljednja kiša, koja je došla prije par dana, dovoljno natopila zemljište u oraničnom sloju i malo dublje, što na neki način može obećati kvalitetniju pripremu zemljišta za predstojeću jesenju sjetvu.

“Imajući u vidu zaista velike poteškoće sa nabavkom i cijenom mineralnog đubriva, sa cijenom goriva, vidjećemo kako i koliko će prozvođači da se opredijele za jesenju sjetvu i na koji način će uspostaviti proizvodnju za narednu godinu, naročito u svetlu nemogućnosti plasmana proizvedenog i naplate u optimalnom roku kako bi ta sredstva investirali u narednu sjetvu”, kaže Marinković.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske ističe da ima dosta problema na terenu i da je u ovom momentu rano prognozirati u kojim obimu i kako će poljoprivrednici zasijati površine tokom jesenje sjetve.

“Iako je Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske uspjelo na vrijeme da isplati subvencije, kapitalne investicije, povećanje budžeta, a tu je i pomoć koja se realizuje sa Vladom Mađarske u mehanizaciji i drugo, sve je to korisno i dobro došlo poljoprivrednim proizvođačima, ali na terenu je prisutna neizvjesnost oko zanavljanja jesenje sjetve, oko plasmana pšenice koju imamo”, rekao je Marinković.

Izvor: Nezavisne

Povezani postovi
Related

Tvrde da ih Federalna vlada ignorira: Od Fadilove sadake penzioneri ne mogu kupiti ni pola metra drva

Dok zima uveliko kuca na vrata, a većina građana...

U BiH sutra počinje predizborna šutnja

U BiH sutra počinje predizborna šutnja pred opće izbore koji...

Historijski izbori

U nedjelju se održavaju izbori. Kako god da završe,...

Opći izbori: 5.903 biračka mjesta, pravo glasa ima više od 3,3 miliona birača

Na ukupno 5.903 biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini...