Ovih 5 stvari na prirodan način mogu vam pomoći da regulište nivo šećera u kvi

/

Visoka razina šećera u krvi, također poznata kao hiperglikemija, uglavnom je povezana s dijabetesom i predijabetesom (gdje vam je šećer u krvi visok, ali ne dovoljno visok da bi se označio kao dijabetes) i ako se ne liječi, mogu nastati ozbiljne zdravstvene komplikacije.

Upravljanje šećerom u krvi ključno je za vaše opće dobro, a sada je poznato i pet načina kako ga možete prirodno držati na nivou.

“Ako je šećer u krvi prenizak, možda ćete morati povećati izvore glukoze u svojoj prehrani, ili možda postoji razlog zašto vašem tijelu treba više energije. Ako je šećer u krvi previsok, možda ćete morati smanjiti izvore šećera u prehrani ili bi mogao postojati problem, poput inzulinske rezistencije, koja spriječava vaše tijelo da koristi glukozu za energiju”, tvrdi Sean Marchese, licencirana medicinska sestra u The Mesothelioma Center koja ima više od 15 godina iskustva u izravnoj skrbi za pacijente te brojna onkološka klinička ispitivanja iza sebe.

Uz pomoć ovih 5 načina možete regulisati šećer u krvi.

Redovna tjelovježba

“Budući da vaše tijelo koristi glukozu za energiju, redovna tjelovježba jedan je od najboljih načina za održavanje zdrave razine šećera u krvi”, tvrdi Marchese.

Aktivnosti poput hodanja, dizanja utega, vožnje biciklom ili plivanja koriste šećer u krvi za stvaranje energije potrebne za kontrakcije mišića. Ove aktivnosti čini vaše tijelo osjetljivijim na inzulin i dodatno pomažu kontroli tjelesne težine, što na sličan način može održati šećer u krvi stabilnim.

Povećajte unos vlakana

“Vlakna usporavaju stopu apsorpcije šećera i probave ugljikohidrata. To smanjuje rizik od naglog porasta šećera u krvi nakon jela. Postupno povećanje šećera u krvi omogućuje vašem tijelu više vremena da odgovori na inzulin. Naime, samo topljivi oblik vlakana ima pozitivne učinke na upravljanje šećerom u krvi”; tvrdi stručnjakinja.

Možete povećati unos topivih vlakana i poboljšati upravljanje šećerom u krvi konzumirajući više voća, povrća, mahunarki i cjelovitih žitarica. Dnevna preporuka vlakana je oko 14 grama na 1000 kalorija.”

Jedite manje porcije

“Obilan obrok obično uzrokuje nagle skokove šećera u krvi”, kaže Marchese.

To također može otežati vašem tijelu da nakon obroka reguliše nivo šećera u krvi. Manje porcije također potiču zdravu težinu i smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2. Možete osigurati da jedete manje mjerenjem ili vaganjem sastojaka dok kuhate kod kuće, korištenjem manjih tanjira ili tako što jedete sporije. Pokušajte dodati zdrave grickalice između obroka ako ogladnite.

Smanjite ugljikohidrate

“Ugljikohidrati utječu na šećer u krvi više nego većina druge hrane i mogu smanjiti učinkovitost inzulina. Konzumiranje previše ugljikohidrata preplavljuje krv visokim razinama glukoze i može ograničiti sposobnost vašeg tijela da se oporavi na zdravu razinu šećera u krvi. Niska razina ugljikohidrata smanjuje rizik od skokova šećera u krvi i inzulinske rezistencije, čime se smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2”, kaže Marchese.

Izbjegavajte prerađeni ili rafinirani hljeb, škrob i rezance i dajte prednost cjelovitim žitaricama u svojoj prehrani.

Dodajte probiotičku hranu u svoju prehranu

Probiotici su hrana koja potiče rast zdravih bakterija u probavnom sustavu. Ova hrana također poboljšava regulaciju šećera u krvi i može sniziti HbA1c, pokazatelj inzulinske rezistencije i preddijabetesa.

“Potražite načine za dodavanje hrane bogate probioticima u svoju prehranu kroz određene jogurte, sireve i kiseli kupus”, zaključuje Marchese.

Izvor: Klix.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Bolest bubrega tiho se javlja: Jedan rani simptom može biti upozorenje

Smrtnost povezana s bubrežnom bolesti raste iz godine u...

Dosadila vam je klasična, za Bajram napravite kokos baklavu

Iako su u tradiciji regije najpopularnije baklave s orasima,...

Zeničanin Irdin Dinči snima tri nove pjesme, krije ime kolege sa kojim je uradio duet

Irdin Dinči uskoro ulazi u studio kako bi snimio...

Aluminijska folija: Ovo su neočekivane primjene koje oduševljavaju domaćice širom svijeta

Aluminijska folija, proizvod koji je svojim mnogobrojnim korisnim svojstvima...