Tešanj dobio prvu ženu sa zvanjem doktor medicinskih nauka

Datum:

U ponedjeljak, 22. 8. 2022. na Medicinskom fakultetu u Banjaluci, mr. sci. med.  Larisa Mešić-Đogić dr.med., odbranila je doktorsku disertaciju pod nazivom „Antiagregacijska i antikoagulacijska terapija u tretmanu trombofilije u trudnoći“ i time stekla zvanje Doktor medicinskih nauka.

Doktorska disertacija je pripremljena pod mentorstvom prof. dr. sci. Feđe Omeragića specijaliste ginekologije i akušerstva, a odbranjena pred članovima komisije, u čijem sastavu su pored mentora bili prof. dr. sci. Nenad Lučić specijalista ginekologije i akušerstva u svojstvu predsjednika i prof. dr. sci. Branka Čančarević Đajić članica komisije.

Sticanjem ovog zvanje, dr. sci. med. Larisa Mešić Đogić je prva žena doktor medicinskih nauka u Tešnju, kao i u Općoj bolnici Tešanj gdje trenutno radi i obnaša funkciju načelnice Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo.

Dr. sci. med. Larisa Mešić-Đogić rođena je 1978. u Doboju. Završila je postdiplomski studij na Univerzitetu u Sarajevu, na Medicinskom fakultetu, studijski program Opća medicina, doktor medicine. Magistarski rad na temu: „Korelacija infekcije cervikalnog kanala i prisustvo vezajućeg proteina-1 inzulinu sličnog faktora rasta/1GFBP-1/ u cervikalnoj sluznici prijetećeg prijevremenog porođaja“ odbranila je 2014.godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i time stekla zvanje magistar medicinskih nauka. Zvanje  primarijusa dodijeljeno joj  je 2022. na osnovu deset godina specijalističkog staža i  objavljenih stručnih naučnih radova od strane Federalnog Ministarstva Zdravstva.

Autor: ZOS radio

Povezani postovi
Related

U toku potraga za nestalim Dobojlijom

Policijski službenici Policijske uprave Doboj preduzimaju sve potrebne mjere...

Ascom: Sigurnost na internetu sve više u fokusu kompanija

Tešanjska firma Ascom podrška je modernom poslovanju već 17...

Potvrđena optužnica protiv M. R. iz Tešnja zbog krivičnog djela nasilničko ponašanje

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, dana 26.09.2022.godine, podiglo je optužnicu...

U Tešnju na izbore je izašlo 48,53% birača

Prema informacijama Općinske izborne komisije, na području općine Tešanj...