Tešanj dobio prvu ženu sa zvanjem doktor medicinskih nauka

/

U ponedjeljak, 22. 8. 2022. na Medicinskom fakultetu u Banjaluci, mr. sci. med.  Larisa Mešić-Đogić dr.med., odbranila je doktorsku disertaciju pod nazivom „Antiagregacijska i antikoagulacijska terapija u tretmanu trombofilije u trudnoći“ i time stekla zvanje Doktor medicinskih nauka.

Doktorska disertacija je pripremljena pod mentorstvom prof. dr. sci. Feđe Omeragića specijaliste ginekologije i akušerstva, a odbranjena pred članovima komisije, u čijem sastavu su pored mentora bili prof. dr. sci. Nenad Lučić specijalista ginekologije i akušerstva u svojstvu predsjednika i prof. dr. sci. Branka Čančarević Đajić članica komisije.

Sticanjem ovog zvanje, dr. sci. med. Larisa Mešić Đogić je prva žena doktor medicinskih nauka u Tešnju, kao i u Općoj bolnici Tešanj gdje trenutno radi i obnaša funkciju načelnice Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo.

Dr. sci. med. Larisa Mešić-Đogić rođena je 1978. u Doboju. Završila je postdiplomski studij na Univerzitetu u Sarajevu, na Medicinskom fakultetu, studijski program Opća medicina, doktor medicine. Magistarski rad na temu: „Korelacija infekcije cervikalnog kanala i prisustvo vezajućeg proteina-1 inzulinu sličnog faktora rasta/1GFBP-1/ u cervikalnoj sluznici prijetećeg prijevremenog porođaja“ odbranila je 2014.godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i time stekla zvanje magistar medicinskih nauka. Zvanje  primarijusa dodijeljeno joj  je 2022. na osnovu deset godina specijalističkog staža i  objavljenih stručnih naučnih radova od strane Federalnog Ministarstva Zdravstva.

Povezani postovi

Svečano otvoren 17. Međunarodni sajam privrede Tešanj 2023.

Danas je svečano otvoren 17. Međunarodni sajam privrede Tešanj...

Tešanj: U protekla 24 sata rođeno pet beba

Kako stoji u izvještaju Službe civilne zaštite Tešanj, u...

U Doboju uhapšen Tešnjak oduzeta „Marihuna“, „Spid“ i “Ekstazi“

Policijski službenici Policijske uprave Doboj, 23.09.2023. godine, izvršili su kontrolu...

Nova prevara na području ZDK

Prema informacijama koje je objavila općina Doboj Jug, ovih...