U Vladi ZDK potpisan ugovor o sufinansiranju zapošljavanja 22 asistenta na UNZE

/

Ugovor o zapošljavanju 22 pripravnika asistenta na Univerzitetu u Zenici potpisali su u sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azra Šabanović, rektor UNZE Jusuf Duraković i direktor Službe za zapošljavanje ZDK-a Anto Pešić.

Ministarstvo za rad, socijalnu politku i izbjeglice ZDK-a sufinansirat će zapošljavanje saradnika asistenata na UNZE sa 264.000,00 KM, a program će se realizirati u periodu od 12 mjeseci, počevši od septembra 2022. godine. Ovo ministarstvo i Vlada ZDK će sufinansirati iznos od 1.000,00 KM za dio neto plaće i doprinosa, a razliku će snositi Univerzitet u Zenici.

-Zapošljavanje asistenata jedan je od programskih zadataka našeg ministarstva i mi smo ponosni što smo potpisali ugovor. Nadam se da će UNZE uspjeti zaposliti asistente do početka akademske godine. Želim im puno uspjeha i sigurna sam da će ovo biti kontinuitet rada Vlade ZDK – rekla je ministrica Sinanović.

Rektor Duraković je zahvalio Vladi ZDK-a što je prepoznala potrebu da UNZE primi nove kadrove, napomenuvši da je Vlada prije mjesec dana dala saglasnost za prijem 7 asistenata, koji će svoj radni vijek započeti na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

-Ovo je prvi put u historiji Univerziteta u Zenici da se u roku od mjesec dana primi skoro 30 novih mladih kadrova. To je jedan veliki potencijal i ja se nadam da će djeca prepoznati potrebu i značaj razvoja univerziteta, a ujedno i da ostanu u državi BiH – rekao je Duraković.

Resorno ministarstvo će odobrena sredstva doznačiti Službi za zapošljavanje ZDK-a, koja će vršiti refundaciju po zahtjevu UNZE. Direktor Pešić je najavio da će ubrzo biti raspisan konkurs za prijem asistenata.

-Na evidenciji biroa ima dovoljno potencijalnih kandidata, a mi ćemo preko svojih biroa rada učiniti sve što je potrebno da se na konkurs prijave svi koji žele raditi na prestižnoj visokoškolskoj ustanovi kao što je Univerzitet u Zenici – rekao je Pešić.

U Vladi ZDK potpisan ugovor o sufinansiranju zapošljavanja 22 asistenta na UNZE

Povezani postovi

I danas potpuna obustava saobraćaja na putu Nemila-Topčić Polje zbog radova

Za danas je najavljen nastavak radova na magistralnom putu...

Kilometarske su kolone na magistralnom putu Zenica-Žepče

Kilometarske su kolone na magistralnom putu Zenica-Žepče (na dijelu...

VIDEO: Zenička medresa bez prestanka je radila čak 226 godina

Sultan Ahmedova medresa u Zenici sagrađena je 1720. godine...

Zenički rudari bez plata i toplog obroka: Okupljanje pred direkcijom rudnika

Rudari zeničkog rudnika okupili su se danas ispred direkcije...