Izvoz hrane iz BiH skočio za čak 89 miliona KM

/

Unatoč krizi u poljoprivrednoj proizvodnji koja se ogleda u poskupljenju repromaterijala, a koja traje praktički već drugu godinu zaredom, odnosno od vremena poremećaja u lancima opskrbe iz BiH je u prvoj polovini ove godine došlo do značajnog skoka vrijednosti izvezene hrane.

Uvidom u pokazatelje, koje je nedavno objavila Vanjskotrgovinska komora BiH, vidljivo je kako je vrijednost izvoza u agroindustrijskom sektoru u razdoblju od januara do juna ove godine iznosila 487,973.802 KM, što je skok od gotovo 90 miliona KM u odnosu na isto razdoblje prošle godine (tada je vrijednost izvoza iznosila 398,886.045 KM), piše Večernji list, prenosi FTV.

U izvozu vrijednosno najviše sudjeluju masnoće i ulja biljnog i životinjskog podrijetla, prerađevine od mesa, proizvodi na bazi žitarica, pića, alkohol i ocat, mlijeko i mliječni proizvodi, voće za jelo.

Iako je riječ o dobrim pokazateljima koji upućuju na činjenicu da je domaći agrarni sektor ipak otporan na krize, treba uzeti u obzir dvije činjenice, a prva se ogleda u podatku prema kojemu je uvoz poljoprivrednih proizvoda višestruko veći.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Influenserica Adna Helić se oglasila nakon izlaska iz pritvora: “Čista savjest…”

Influenserica Adna Helić, koja je privedena u sklopu akcije...

Parlamentarci iz BiH diskutovali o pravednoj energetskoj tranziciji

Peti panel Energetskog samita 2024 u Neumu okupio je...

Zapečaćeno šest objekata, izrečene kazne od 36.900 KM

Poreski inspektori su na području Tuzlanskog kantona zapečatili šest...

Nacrt usvojen, poslodavci i sindikati saglasni: Radnici u trgovini korak bliže neradnoj nedjelji

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Nacrt zakona...