Od početka godine u BiH ušlo oko 30 hiljada Ukrajinaca i Rusa

/

Od početka rata u Ukrajini, 24. februara, do 21. avgusta ove godine u BiH je ušlo 31.153 državljana Ukrajine, a od početka godine njih 32.349.

Od 24. februara do 21. avgusta na ulazu u BiH evidentirano je 29.147 državljana Rusije.

Prošle godine, u istom razdoblju, na ulazu u BiH registrirano je 5.850 državljana Rusije, a državljana Ukrajine 20.804, što znači da su se dolasci ruskih državljana otada povećali – ustvrdili su iz Granične policije BiH.

U BiH je od početka godine do 21. avgusta evidentirano 32.349 državljana Ukrajine, dok je, u istom razdoblju na ulazu u BiH evidentirano 32.422 državljana Rusije.

– Usporedbe radi, prošle godine, u istom razdoblju evidentirano je 6.687 državljana Rusije i 21.236 državljana Ukrajine – izjavila je za Fenu glasnogovornica Granične policije BiH Franka Vican Bošković.

Podsjetimo da je Vijeće ministara BiH na prijedlog Ministarstva sigurnosti u aprila donijelo odluku kojom se olakšava ulazak i boravak državljana Ukrajine u Bosni i Hercegovini po osnovu humanitarnih razloga uzrokovanih sigurnosnom situacijom u toj zemlji.

Građanima Ukrajine odobren je tako boravak u trajanju do šest mjeseci, s tim da privremeni boravak može biti i produžen po osnovu humanitarnih razloga.

Izvor: Avaz

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Inflacija se smiruje, ali šta čeka bh. građane: Pad kamata tek naredne godine

Kamatne stope kod banaka u BiH u prethodnom periodu...

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće

Nakon „ljeta“ u aprilu u BiH stiže drastična promjena...

Američka ambasada u BiH: Za krizu je kriv prije svih Dodik, a ne međunarodna zajednica

Američka ambasada u Sarajevu reagovala je na aktuelnu političku...

Pozitivni podaci: Žene prednjače na doktorskim studijima

Prema statističkim podacima, u Republici Srpskoj doktorske studije upisuje...