Valter: Zašto nikada nije objavljen Izvještaj o utrošku budžetskih sredstava za vodosnabdjevanje

Datum:

Razmatra se mogućnost pokretanja krivičnih prijava protiv najoodgovornijih za prošlogodišnju, po pokretu „Valter“, nezakonitu redukciju vode, koja je nanijela štetu građanima, traži se odgovornost općinske uprave za sve propuste i netransparentne radnje prije, tokom i nakon redukcije, i postavlja pitanje: Zašto nikada nije objavljen Izvještaj o utrošku budžetskih sredstava za vodosnabdjevanje.

DA LI SU U TEŠNJU JOŠ UVIJEK ŽEDNI PRAVDE

Prošlogodišnje redukcije pitkom vodom u Tešnju su započele 29.07.2021. godine, nakon što su iz JP „Rad“ Tešanj tokom juna i jula upozoravali na problem suše i enormnu potrošnju vode. Redukcije vode su trajale sve do sredine oktobra 2021. kada se popravila hidrometeorološka situacija i pale prve veće količine kiše. Obavijesti o redukciji su bile na web stranici JP „Rad“, ali i objavljivane na tri lokalne radio stanice – Antena radio, ZOS radio i Radio Tešanj.

Grupa građana, predvođena neformalnim građanskim pokretom „Valter“, su prvi reagirali na uvedene redukcije, jer se nisu poštivali rokovi iz Obavijesti JP „Rad“. Građani su prijavljivali nedosljednost, nejednak tretman i nepoštivanje planova redukcije – neka naselja nisu imala vode cijeli dan i noć, neka nisu imala nekoliko dana u kontinuitetu, itd.

Aktivisti Valtera su upozoravali Općinu Tešanj i JP „Rad“ da se ne poštuje zakonska procedura postupanja u slučaju poremećaja odnosno prekida u pružanju komunalnih usluga. Od strane nadležne općinske Službe nije određen red prvenstva i način pružanja usluga, pa građani sumnjaju da su se pojedinim privrednim kolektivima bliskim vladajućoj političkoj opciji na nivou općine Tešanj usmjerevale određene količine vode, a na štetu domaćinstava.

Tokom trajanja redukcije pitke vode „Valter“ je poduzeo niz radnji i aktivnosti:

– pokrenuli su on–line peticiju koju je potpisalo 429 građana Tešnja,
– podnijeli su žalbu Instituciji Ombudsmena BiH
– organizovali su proteste 17.10.2021.
– kreirali i, nadležnim iz općine i JKP „Rad“, predali Zahtjeve građana
– uputili Zahtjev MZ Jelah za poduzimanje radnji za zaštitu interesa građana Jelaha
– uputili Zahtjev JKP „Rad“ za prijedlog i organizaciju sastanka sa direktorom,
– pripremili odgovor instituciji Ombudsmena BiH na izjašnjenje općine Tešanj i JKP „Rad“ na situaciju sa redukcijom vode

Protesti u Jelahu, u organizaciji NGP “Valter”, 17. oktobar 2021. (Foto: Lj.Đ)

Početkom januara 2022. godine aktivisti „Valtera“ pokreću javnu kampanju „Žedni smo pravde“ s ciljem da se prozovu odgovorni za posljedice lošeg upravljanja u vodosnabdijevanju na području općine Tešanj, i da se problem digne na javni nivo.

Izvršen je pritisak na općinu Tešanj da se otvori dijalog oko vodosnabdjevanja. Podnesena je Inicijativa Načelniku općine, nadležnoj Službi za finansije, privredu i komunalne i inspekcijske poslove i predsjedavajućem Općinskog vijeća Tešanj, sa ključnim zahtjevom da se zaduži nadležna općinska Služba da prikupi podatke i dokumentaciju o utrošku sredstava građana i budžetskih sredstava za vodosnabdjevanje općine Tešanj u zadnjih pet godina, te da se Izvještaj o utrošku sredstava dostavi Općinskom vijeću i javno objavi na web stranici općine.

Bolboard postavljen u okviru kampanje „Žedni smo pravde“ (Foto: Arhiva Grupe)

NA ŠTA SU POTROŠENI MILIONI KM NAMIJENJENI ZA VODOSNABDJEVANJE?

Svake godine u budžetu općine Tešanj planiraju se sredstva za vodosnabdjevanje koja bi se trebala namjenski utrošiti za unapređenje vodosnabdjevanja na teritoriji općine. Analizom budžeta u posljednjih pet godina (2017. -2021. ) za stavku budžeta „vodosnabdjevanje“ planirano je ukupno 5,2 miliona KM, a utrošeno je po dostupnim evidencijama oko 2,5 milona.

Pregledom dokumenata planiranih budžeta općine Tešanj, rebalansa i izvršenja budžeta za period (2017.-2021.) ne može se pronaći evidencija utroška sredstava za vodosnabdjevanje, nego se samo navodi u jednoj rečenici da je utrošeno shodno planu i projektima.

Takođe, pregledom finansijskog Izvještaja JP „Rad“ Tešanj nema evidencije utroška sredstava iz budžeta za stavku „vodosnabdjevanje“.

ANKETA O NEZAKONITOJ REDUKCIJI VODE

Tokom juna i jula mjeseca 2022. godine aktivisti Valtera su organizovali ulične akcije s ciljem podjele informativnog letka i provođenja ankete o nezakonitoj redukciji vode iz 2021. godine.

Anketa je, osim na uličnim štandovima, provođena i on-line.

Provedena na uzorku od više od 450 građana, Anketa je pokazala da su građani prepoznali odgovorne za ovakvo stanje u vodosnabdjevanju, te da su za pokretanje krivičnih prijava protiv njih, jer su imali štete tokom trajanja redukcije.

EPILOG: VODE SADA IMA, ALI IZVJEŠTAJA O UTROŠENIM MILIONIMA NAMIJENJENIM ZA VODOSNABDJEVANJE JOŠ UVIJEK NE

Tokom 2022. godine nije bilo redukcija vode, JP „Rad“ Tešanj su proveli niz mjera, očitanja vodomjera za preko 8.000 korisnika, ali i upozorenja na Odluku općine o primjeni Blok tarife za sve potrošače koji troše velike količine vode. Sve informacije o vodosnabdjevanju se nalaze na web stranici preduzeća.

Krajem jula 2022. svečano je pušten u rad novoizgrađeni bunar (PEB 3) čija vrijednost investicije (kupovina zemljišta i izgradnja bunara) je oko 600.000 KM. Na svečanosti otvorenja bunara načelnik općine je po prvi put iznio podatke o finansiranju vodosnadbdjevanja u Tešnju, pa prema njegovim izjavama u proteklih 7 godina općina je izdvojila oko 23 miliona KM za vodovod i kanalizaciju. Izvorište Jelah je ovim bunarom prošireno za 17%, odnosno kapacitet izvorišta novog bunara je oko 600 l/minuti. U planu je izgradnja još jednog bunara (PEB 5), potpisan je ugovor i radovi bi trebali uskoro početi.

Edin Hasaničević, aktivista pokreta “Valter”, ispred novoizgrađenog bunara (Foto: Creativo)

„Aktivisti NGP „Valter“ će nastaviti sa pozivanjem na odgovornost za prošlogodišnju, po nama nezakonitu redukciju vode, koja je nanijela štetu građanima, tražiti odgovornost općinske uprave za sve propuste i netransparentne radnje tokom redukcije, ali i perioda prije redukcije jer pitamo se opravdano: Zašto nadležna općinska Služba nikada nije objavila Izvještaj o utrošku budžetskih tj. naših sredstava za vodosnabdjevanje. Ako je novoizgrađeni bunar koštao oko 600.000 KM i povećao kapacitet izvorišta za 17%, pitamo se koliko se bunara moglo izgraditi za 5,2 milona KM koje su izdvojene u zadnjih 5 godina za vodosnabdjevanje. U proteklim mjesecima kontinuirano smo tražili od općinske uprave da javno objavi Izvještaj o utrošku sredstava iz budžeta, nikada nismo dobili odgovor na niz dopisa i Zahtjeva, jednostavno općinski načelnik i uprava su nas ignorisali, a samim time i svoje građane.“, navode iz neformalnog građanskog pokreta „Valter“. I dodaju:

„U narednom periodu ćemo razmotriti mogućnost pokretanja krivičnih prijava protiv najoodgovornijih, jer je oko 90% građana koji su uzeli učešća u provedenoj anketi to zahtjevalo.“.

Izvor: antikorupcija.info

Povezani postovi
Related

Gradonačelnika posjetili predstavnici Udruženja HERC – „Park prijateljstva Bajvati“

Predstavnici Udruženja građana HERC -„Park prijateljstva Bajvati“ protekle sedmice...

Kandidat za skupštinu ZDK je jedan od najaktivnijih vijećnika OV Tešanj

Kandidat za skupštinu ZDK ispred stranke za Bosnu i...

Bećirović u Tešnju: Radnicima trebaju primanja od kojih mogu živjeti, a privrednicima sistemska podrška

Dr. Denis Bećirović, kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva...

Taekwondo klub akademija Tešanj s takmičenja u Sarajevu donijela brojne medalje

Taekwondo klub akademija Tešanj jučer je zajedno sa svojim...