Finansijska pomoć proizvođačima sunkcokreta

/

Vlada Srbije usvojila je danas uredbu o finansijskoj podršci poljoprivrednim proizvođačima suncokreta u ovoj godini, kako bi se očuvala stabilnost dohotka proizvođača ove uljarice.

Uredba je donesena jer je potrebno održati prehrambenu sigurnost stanovništva i ublažiti posljedice trenutne situacije uzrokovane rastom cijena i sušom koja pogađa poljoprivrednu proizvodnju, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Na današnjoj sjednici donesena je i uredba o ograničenju visine razlike u otkupnoj cijeni suncokreta s ciljem da se zaštiti tržište i spriječe deformacije u formiranju cijene suncokreta, koja preovlađujuće učestvuje u formiranju cijene jestivog suncokretovog ulja.

To je izuzetno važno za snabdijevanje potrašača, naročito siromašnijih socijalnih kategorija.

Vlada je donijela i izmjene odluke o privremenoj zabrani izvoza evro dizela EN 590 kojom se zabrana produžava za još sedam dana, kako bi se spriječile moguće štete po privredu i građane s obzirom na to da energetska kriza na svjetskom tržištu i dalje prouzrokuje prijetnju od nastanka kritične nestašice ove robe bitne za građane Srbije.

Izvor: Nezavisne

Povezani postovi

Pula zabranila nudizam i žestoka pića na plažama

Većinom glasova - sa 11 "za", sedam "protiv" i...

Norveška stupila u recesiju

Norveška ekonomija smanjila se i u trećem tromjesečju i...

Austriji nedostaje 230 hiljada radnika, poželjni i Bosanci i Hercegovci

Jedna od najprivlačnijih zemalja za naše radnike, Austrija, aktivno...

Inflacija u eurozoni najniža od jula 2021.

Prema prvim procjenama evropske statističke kancelarije “Eurostata”, eurozona je...