Finansijska pomoć proizvođačima sunkcokreta

/

Vlada Srbije usvojila je danas uredbu o finansijskoj podršci poljoprivrednim proizvođačima suncokreta u ovoj godini, kako bi se očuvala stabilnost dohotka proizvođača ove uljarice.

Uredba je donesena jer je potrebno održati prehrambenu sigurnost stanovništva i ublažiti posljedice trenutne situacije uzrokovane rastom cijena i sušom koja pogađa poljoprivrednu proizvodnju, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Na današnjoj sjednici donesena je i uredba o ograničenju visine razlike u otkupnoj cijeni suncokreta s ciljem da se zaštiti tržište i spriječe deformacije u formiranju cijene suncokreta, koja preovlađujuće učestvuje u formiranju cijene jestivog suncokretovog ulja.

To je izuzetno važno za snabdijevanje potrašača, naročito siromašnijih socijalnih kategorija.

Vlada je donijela i izmjene odluke o privremenoj zabrani izvoza evro dizela EN 590 kojom se zabrana produžava za još sedam dana, kako bi se spriječile moguće štete po privredu i građane s obzirom na to da energetska kriza na svjetskom tržištu i dalje prouzrokuje prijetnju od nastanka kritične nestašice ove robe bitne za građane Srbije.

Izvor: Nezavisne

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Zabranjuju TikTok: Hoće li američka vlada ugasiti ovu društvenu mrežu

Sa 360 glasova "za", i svega 58 "protiv" izglasan...

Dva državljana BiH uhapšena u Njemačkoj zbog šverca oružja

Pripadnici njemačke policije su u opsežnoj akciji uhapsili dva...

Iran je u subotu napao Izrael s više od 300 dronova i projektila: 99 posto presretnuto, čeka se odgovor

Drugi dan sukoba Izraela i Irana sigurnosne službe iz...

Evo liste: Koje zemlje su najbogatije u Evropi

Objavljeni su podaci o bogatstvu stanovnika država Evropske unije Luksemburg...