Nakon Dodika, SNSD i HDZ udruženo podnijeli inicijativu za pokretanje smjene ministrice Turković

/

Delegati iz HDZ-a i SNSD-a udruženo su zatražili da na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bude razmatran zaključak kojim se od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije traži pokretanje postupka smjene Bisere Turković (SDA), ministrice vanjskih poslova BiH.

Za inicijativu smjene glasalo je osam od 15 delegata, svih osam iz SNSD-a i HDZ-a.

Prisutnima se obratila Lidija Bradara (HDZBiH) koja je za ministricu Turković, između ostalog, navela da ima “neprofesionalno, samovoljno i institucionalno neusklađeno djelovanje.”
Bradara je kazala da inicijativu podnosi u ime Kluba delegata iz reda hrvatskog naroda i uz podršku Kluba delegata iz reda srpskog naroda.

Bradara je istakla da Turković urušava autoritet i vjerodostojnost Bosne i Hercegovine te da svojim djelovanjem degradila ustavom utvrđene procedure po pitanju vanjske politike.

Ovaj prijedlog Bradare prošao je glasanje i u toku sjednice o ovom zaključku bit će riječi u nastavku sjednice Doma naroda.

Podsjetimo, ranije danas Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, napisao je na svom Twitter nalogu da će biti pokrenuta inicijativa za smjenu ministrice Turković, piše Radio Sarajevo.

“Bisera Turković svojim neustavnim i nelegalnim djelovanjem i zloupotrebom položaja urušila vanjsku politiku BiH. Zbog svih gluposti koje je uradila u prethodnom periodu, biće pokrenuta inicijativa za njenu smjenu”, napisao je Dodik.

Povezani postovi

Lista zemalja sa najvećom promjenom broja stanovnika, BiH na 16. mjestu

Globalna mreža "World of Statistics" objavila je listu država...

BiH visoko rangirana po organizovanom kriminalu u Evropi: Ključna ruta trgovine oružja i heroina

Prema Globalnom indeksu organizovanog kriminala za 2023. godinu koji...

Vlada FBiH ograničila najvišu maržu za još šest proizvoda: Ovo je lista

U odnosu na raniju odluku, današnjom je povećan broj...

MMF: Rashodi BiH brže rastu od prihoda, fiskalni deficit će iznositi 1,5 posto

U Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) su ukazali da javni...