Nakon Dodika, SNSD i HDZ udruženo podnijeli inicijativu za pokretanje smjene ministrice Turković

Datum:

Delegati iz HDZ-a i SNSD-a udruženo su zatražili da na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bude razmatran zaključak kojim se od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije traži pokretanje postupka smjene Bisere Turković (SDA), ministrice vanjskih poslova BiH.

Za inicijativu smjene glasalo je osam od 15 delegata, svih osam iz SNSD-a i HDZ-a.

Prisutnima se obratila Lidija Bradara (HDZBiH) koja je za ministricu Turković, između ostalog, navela da ima “neprofesionalno, samovoljno i institucionalno neusklađeno djelovanje.”
Bradara je kazala da inicijativu podnosi u ime Kluba delegata iz reda hrvatskog naroda i uz podršku Kluba delegata iz reda srpskog naroda.

Bradara je istakla da Turković urušava autoritet i vjerodostojnost Bosne i Hercegovine te da svojim djelovanjem degradila ustavom utvrđene procedure po pitanju vanjske politike.

Ovaj prijedlog Bradare prošao je glasanje i u toku sjednice o ovom zaključku bit će riječi u nastavku sjednice Doma naroda.

Podsjetimo, ranije danas Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, napisao je na svom Twitter nalogu da će biti pokrenuta inicijativa za smjenu ministrice Turković, piše Radio Sarajevo.

“Bisera Turković svojim neustavnim i nelegalnim djelovanjem i zloupotrebom položaja urušila vanjsku politiku BiH. Zbog svih gluposti koje je uradila u prethodnom periodu, biće pokrenuta inicijativa za njenu smjenu”, napisao je Dodik.

Povezani postovi
Related

Opći izbori: 5.903 biračka mjesta, pravo glasa ima više od 3,3 miliona birača

Na ukupno 5.903 biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini...

Rekonstrukcija naftnih terminala u Federaciji BiH

Obaveza naše zemlje je imati naftne rezerve koje osim...

Prosječna plaća u avgustu u RS iznosila 1.166 KM

Savez sindikata RS saopćio je da je potrošačku korpu...

Prvi šleperi ogrevnog drveta iz BiH otišli u evropske zemlje

Prvi šleperi ogrevnog drveta iz BiH otišli su u...