Premijer Bašić i predsjedavajući Huskić čestitali Dan Zeničko-dobojskog kantona

/

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić uputili su građanima čestitku povodom 29. augusta, Dana Zeničko-dobojskog kantona.

U čestitki navode da je na današnji dan davne 1189. godine potpisana Povelja bosanskog bana Kulina, koji je najstariji očuvani bosanski državni dokument i potvrda bosanske državnosti. Povelja je prvi diplomatski dokument kojeg je izdao jedan bosanski vladar knezu druge države, a njome je tadašnji vladar Bosne ban Kulin regulisao trgovačke odnose između Bosne i Dubrovnika. Zbog toga je ovaj značajni datum iz naše prošlosti 2013. godine izabran za Dan Kantona.

Ističu da Dan Kantona i ove godine obilježavamo u okolnostima globalne krize i pandemije virusa korona, ali da se rad institucija uspješno prilagodio novonastalim uslovima te preduzeo interventne mjere kako bi se zaštitilo zdravlje svakog čovjeka i sačuvalo svako radno mjesto.

-Očuvali smo stabilnost i likvidnost budžeta, ojačali zdravstveni sektor, pomogli privredi i poljoprivredi, socijalno ugroženima i boračkoj populaciji, a istovremeno nastavili realizaciju razvojnih projekata u svim općinama, vodeći računa o ravnomjernom razvoju. Rebalansirani budžet za 2022. iznosi 464 miliona maraka i za gotovo 39 miliona KM je veći od budžetskog plana. Sav višak prihoda smo vratili građanima kroz razvojne projekte i mjere podrške u svim oblastima, posebno zdravstvu, privredi, poljoprivredi, boračkoj i socijalnoj zaštiti – navodi se u čestitki i dodaje:

-To nam je omogućilo da napravimo značajne iskorake u svim oblastima, značajno unaprijedimo materijalni položaj naše policije, prosvjetnih radnika, državnih službenika i namještenika u pravosuđu i javnoj upravi, te gradimo puteve, jačamo konkurentnost privrede, uređujemo naše škole i fakultete, podstičemo razvoj poljoprivrede, vodimo brigu o branilačkoj populaciji i očuvanju tekovina odbrane od agresije, unapređujemo socijalnu zaštitu – stoji u čestitki.

Premijer Bašić i predsjedavajući Huskić na kraju čestitke pozivaju građane da svi zajedno čuvamo domovinu Bosnu i Hercegovinu i Zeničko-dobojski kantona te da još snažnije nastavimo razvijati kanton kao regiju ugodnu za život svih građana.

Povezani postovi

I danas potpuna obustava saobraćaja na putu Nemila-Topčić Polje zbog radova

Za danas je najavljen nastavak radova na magistralnom putu...

Kilometarske su kolone na magistralnom putu Zenica-Žepče

Kilometarske su kolone na magistralnom putu Zenica-Žepče (na dijelu...

VIDEO: Zenička medresa bez prestanka je radila čak 226 godina

Sultan Ahmedova medresa u Zenici sagrađena je 1720. godine...

Zenički rudari bez plata i toplog obroka: Okupljanje pred direkcijom rudnika

Rudari zeničkog rudnika okupili su se danas ispred direkcije...