Stručnjaci otkrivaju: Koja hrana popravlja raspoloženje i koliko kafe trebamo piti

/

Ne samo da zdrava ishrana pomaže u skidanju kilograma, već je i pametan izbor što se tiča mentalnog zdravlje.

Naime, portal Everydayhealth ističe da je najbolji nutritivni plan za prevenciju depresije raznovrsna ishrana sa puno voća, povrća, integralnih žitarica, orašastih plodova, graha i hrane bogate omega-3 masnim kiselinama.

“Jedenje nekoliko porcija voća i povrća dnevno, zajedno sa integralnim žitaricama, nemasnim mesom i povremenim poslasticama je najbolji način da se podrži dobro mentalno i fizičko zdravlje tokom cijelog života”, kaže dr. Felisa Džeka.

Određena hrana može da pomogne našem mentalnom zdravlju i preporuka je da se konzumira lisnato povrće. Namirnice poput kelja, špinata i brokule su pune vitamina i minerala poput magnezijuma, kalijuma, folne kiseline i vitamina B-12 za koje se smatra da poboljšava raspoloženje i umanjuje anksioznost i potištenost.

Također, na listi se nalazi i orašasti plodovi, a važne su i zdrave masti, i to one koje se nalaze u masnoj ribi, maslinovom ulju, avokadu. One imaju antiinflamatorna svojstva, i takođe su blagotvorne, baš kao i bobičasto voće – borovnice, maline i jagode, piše B92.

Šoljica kafe može da poboljša raspoloženje – kofein pruža trenutnu snagu, a studije o kofeinu i depresiji sugeriše da kafa može da pomogne u zaštiti od depresije. Prema rezultatima objavljenim u januaru 2016. u časopisu Molecular Nutrition & Food Research, 2 šoljice kafe utiče povoljno na naše mentalno zdravlje.

Izvor: Radiosarajevo

Povezani postovi

Bruka prije svadbe: Mlada gostima odredila minimalac za kovertu, gosti se šokirali

Sezona svadbi još uvijek traje, a restorani su prebukirani...

Prirodni lijek koji će preko noći revitalizirati vaš organizam

Med je veoma zdrav za jelo i svi smo...

Potez koji mu je promijenio život: Umjesto Golfa 7 kupio krave!

Boris Tanasić iz Busovače za novac koji je prikupio...

Osramoćena napustila vlastito vjenčanje

Dan vjenčanja trebao bi biti jedan od najboljih u...