Svečano obilježen Dan Kantona: Počast braniocima, prijem za branilačka udruženja i svečana sjednica Skupštine ZDK

/

Dan Zeničko-dobojskog kantona, 29. august, obilježen je nizom aktivnosti u organizaciji Skupštine i Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Obilježavanje ovog dana, ustanovljenog 2013. godine u pomen na izdavanje Povelje bosanskog bana Kulina 1189. godine, započeto je polaganjem cvijeća na spomen-obilježju šehidima i poginulim braniocima “Kameni Spavač” u Zenici.

Premijer Bašić je naglasio da institucije ovog kantona obilježavanje svakog važnijeg datuma kreću sa spomen-obilježja najvećim snovima i herojima koji su dali živote za Bosnu i Hercegovinu, pa tako i danas kada ZDK slavi svoj dan, u pomen na potpisivanje dokumenta koji je potvrda kontinuiteta državnosti BiH.

-Povelja Kulina bana svjedoči da je BiH u to vrijeme bila država sa razvijenom trgovinom, diplomatskim odnosima i tradicijom pismenosti. Mi 833 godine iz generacije u generaciju promovišemo državnost i ovom prilikom pozivam sve u BiH, a posebno ZDK-u, da gradimo institucije ZDK-a, a samim tim i institucije BiH – rekao je premijer Bašić.

Polaganje cvijeća na spomen-obilježju šehidima i poginulim braniocima “Kameni Spavač” u Zenici

Predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić čestitao je Dan Kantona svim građankama i građanima ZDK-a.

-Moja poruka na današnji dan je samo iskreno do boljeg života – rekao je predsjedavajući Huskić.

Potom je u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona upriličen prijem za predstavnike temeljnih branilačkih udruženja Armije RBiH i HVO-a, koji su se zahvalili Vladi na kontinuiranom radu na unapređenju branilačke populacije.

Prijem u sjedištu ZDK za predstavnike temeljnih branilačkih udruženja Armije RBiH i HVO-a

Ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković najavio je skoro donošenje izmjena i dopuna Zakona o dopunskim pravima boraca i članova porodica, u pravcu uvođenja supruga umrlih demobilisanih boraca u pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu kod nezaposlenosti.

-Od branilačkih udruženja smo tražili mišljenje u smislu izmjena ovog zakona i njegovog usklađivanja sa zakonom na nivou Federacije BiH, gdje ćemo posebnu pažnju posvetiti pravima djece šehida, tako da u narednih nekoliko mjeseci planiramo okončati zakonsku proceduru – rekao je ministar Čolaković. Naglasio je da je budžet za branilačku populaciju povećan sa 4,9 miliona KM u 2015. godini na 16,4 miliona KM u 2022. godini.

Potom je održana svečana sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona na kojoj su dodijeljena javna priznanja. Povelja Kantona uručena je Huseyinu Kansuu iz Turske, a Plaketa Kantona Šefiku Džaferoviću, Gordani Ristović-Muslija, Faruku Midžiću, Jasminu Mrkonji, Halilu Mehtiću, Zvonki Grbavcu, Forumu građana Zenice i posthumno Kemalu Mahmutefendiću.

Svečana sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji je u dva mandata bio predsjedavajući Skupštine ZDK, zahvalio je za dodijeljenu plaketu za doprinos razvoju Zeničko-dobojskog kantona u oblasti društvenih djelatnosti. Naglasio je da Povelja bana Kulina najbolje govori o unutrašnjem redu i ustrojstvu Bosne i njezinom međunarodnom priznanju.

-Poruke povelje Kulina bana su za sva vremena – poruke mira, tolerancije, uvažavanja, slobode, slobode kretanja, prava, poruke dobrih odnosa i dobrosusjedske aradnj. To su poruke koje su i danas u vremenu u kojem živimo jako aktuelne – rekao je Džaferović.

Istakao je da je ZDK stabilna i prosperitetna regija u BiH, kanton u kojem postoje skladni odnosi te pozvao institucije nastavite jačati te odnose te osiguraju jednaka prava za sve ljude koji žive u ovom kantonu.

-Moj san i smisao moje političke borbe je cjelovita i demokratska država BiH, država ravnopravnih ljudi, građana i naroda. Mi smo multietnička država i moramo uvažavati i poštovati svoj multietnički karakter. To je naša prednost a ne razlog za svađe i sukobe – rekoa je Džaferović.

Nakon sjednice, u auli zgrade sjedišta institucija ZDK priređena je izložba radova BZK Preporod Zenica sa Desete likovne kolonije “Stara Bosna”.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Postignut dogovor o značajnom poboljšanju u organizaciji odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama na području ZDK-a

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona...

ZDK preuzeo isplatu dječijeg doplatka nakon izmjena federalnog zakona

Nakon što je prošle godine donesen federalni zakon kojim...

Zenička policija uhapsila muškarca s potjernice, prijetio hladnim oružjem

Zenička policija u večernjim satima u zeničkoj ulici Bistua...

I danas potpuna obustava saobraćaja na putu Nemila-Topčić Polje zbog radova

Za danas je najavljen nastavak radova na magistralnom putu...