Američkom univerzitetu u BiH oduzeta licenca za rad, slučaj završio na sudu

/

Američkom univerzitetu u Bosni i Hercegovini sa sjedištem u Tuzli oduzeta je licenca za rad, a slučaj će doživjeti i sudski epilog.

Nekoliko afera povezano je s Američkim univerzitetom u BiH sa sjedištem u Tuzli, a pod sumnjom na određene malverzacije prošle godine je uhapšen i Denis Prcić, direktor te visokoškolske ustanove koja je bila predmetom istrage Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) te državnog i kantonalnog tužilaštva.U ovom trenutku Američki univerzitet u BiH sa sjedištem u Tuzli ne funkcioniše, s obzirom na to da mu je oduzeta licenca za rad, što je za Klix.ba potvrdio ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović.

“Pridržavajući se zakona i drugih propisa, morali smo oduzeti licencu za rad jer ta visokošlolska ustanova više nije obavljala djelatnost za koju je imala licencu. Dakle, tom univerzitetu je oduzeta licenca za rad, a određeni aspekti toga će biti razmatrani na sudu”, kazao nam je Omerović.

Rad Američkog univerzitata u BiH prošle godine je bio pod lupom istražitelja državnog i kantonalnog tužilaštva koji su formirali dva predmeta.

Dok je za Tužilaštvo BiH bila sporna diploma koju je ovaj univerzitet izdao direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću, Kantonalno tužilaštvo u Tuzli radilo je na predmetu koji je formiran na osnovu prijava studenata te visokoškolske ustanove.

Prvu mrlju na Američki univerzitet u BiH bacila je informacija o sumnji u vjerodostojnost diplome koja je izdata Mehmedagiću, zbog, kako je ranije navedeno iz Tužilaštva BiH, činjenice da ju direktor OSA-e BiH nikada nije spominjao do trenutka kada mu je poništena diploma sa fakulteta u Banjoj Luci.

Državno tužilaštvo formiralo je predmet, a nedugo nakon toga u javnost je isplivala i prijava nekolicine studenata Američkog univerziteta u Tuzli, a u kojoj su naveli da je Prcić od njih pretprošle godine tražio dodatnih 1.500 KM za izdavanje diploma.

Decidno rečeno, studenti su Prcića prijavili za reketiranje, a Tužilaštvo TK je na osnovu toga kreiralo predmet te direktora univerziteta ispitalo u svojstvu osumnjičenog.

U nekoliko navrata istražitelji SIPA-e izuzimali su dokumentaciju iz prostorija ovog univerziteta u Tuzli, a u posljednjoj akciji u oktobru prošle godine Prcić je lišen slobode.

 

Shodno svim okolnostima, grupa studenata se našla na ledini, čekajući izdavanje svojih diploma koje su stekli nakon obavljenog školovanja.

“Uvjerenja sam da će to imati svoj sudski epilog. Nažalost, ministarstvo tu ne može pomoći jer je taj proces između osnivača univerziteta i studenata koji imaju od ranije ugovoren odnos”, ističe ministar Omerović.

Slučaj Američkog univerziteta u Tuzli, uz još njih nekoliko sa drugih privatnih visokošloskih ustanova pokazao je da je ova oblast u Tuzlanskom kantonu prilično neuređena. Zbog toga je vlast donijela odluku o znatnijem stezanju obruča oko privatnih visokoškolskih ustanova, izmjenama zakona, ali repovi iz prošlosti i dalje se vuku.

“Situacija je i dalje veoma složena. Mi više nemamo neakreditiranih visokoškolskih ustanova, ali i dalje imamo problem osoba koje su završile fakultet u trenutku kada njihova visokoškolska ustanova nije bila akreditirana. To je problem koji je proizašao iz okvirnog zakona na državnom nivou, a koji treba riješiti Agencija za razvoj visokog obrazovanja BiH. Mi kao obrazovne vlasti to ne možemo regulisati našim propisima”, kaže nam ministar Omerović.

Kako se ne bi ponovio slučaj nailaska studenata na ledinu kao što je to vidljivo na primjeru Američkog univerziteta u BiH, Kantonalna vlada je predloženim izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju TK nametnula jaču zaštitu studenata.

Ukoliko Kantonalna skupština usvoji predložene izmjene zakona, osnivanje i elaborat o opravdanosti osnivanja novih visokošklskih ustanova razmatrat će to zakonodavno tijelo.

“U novom zakonu smo predvidjeli da novosovana visokoškolska ustanova godinu dana prije izlaska prve generacije mora podnijeti zahtjev za institucionalnu akreditaciju, kako ne bismo došli u neželjene situacije”, navodi Omerović.

Prema zaključku Kantonalne vlade u narednom periodu provodit će se intenzivniji inspekcijski nadzor rada svih visokoškolskih ustaova, a sada su u egalitarnom odnosu privatni i javni univerzitet, piše Klix.

Povezani postovi

U Federaciji BiH skočile cijene namirnica: Evo koliko su poskupili poljoprivredni proizvodi

Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da u februaru...

Dok nabavljamo helikoptere i transportere: “BiH evidentno zaostaje kada je riječ o ulaganju u sigunosni sektor”

U vrijeme globalne nesigurnosti i konstantne napetosti unutar Bosne...

Džamija u Svircu nastoji olakšati vjernicima: Da bi majke klanjale teraviju, organizirali radionicu za djecu

Lijepa priča stiže iz džemata i najstarije džamije iz...

Istraživanje o medijskoj pismenosti: Nastavnici iznose nedostatak znanja kao ključni problem

"Medijska pismenost u osnovnom i srednjem obrazovanju: Stvarnost, izazovi...