Rusija obustavila isporuku plina kroz glavni evropski plinovod

/

Rusija je danas obustavila isporuku plina kroz glavni evropski plinovod te time intenzivirala ekonomski sukob između Moskve i Brisela. Sada su izgledi za recesiju još veći, kao i za racionalizaciju potrošnje energije i u najbogatijim državama kontinenta.

Ruska energetska kompanija Gazprom je saopćila da će isporuka plina kroz plinovod Sjeverni tok 1 biti obustavljena od danas do 3. septembra. Podaci operatora koji upravlja ovim plinovodom pokazuju da više nema protoka plina.

Vlade evropskih zemalja strahuju da će Moskva produžiti obustavu isporuke ovog energenta, kao odgovor na sankcije Zapada Rusiji zbog agresije na Ukrajinu. Optužile su ruskog predsjednika Vladimira Putina da energente koristi kao ratno oružje, dok Kremlj to negira.

Ovim bi se mogao nastaviti rast cijena energenata. Plin na Starom kontinentu je od augusta prošle godine skuplji za čak 400 posto. Poskupljenje energenata je uzrokovalo poskupljenje skoro svih potrepština.

Za razliku od prošlomjesečne obustave isporuke plina Sjevernim tokom 1, koja je trajala 10 dana, ova posljednja je najavljena prije dvije sedmice. Radove na plinovodu izvodi Gazprom, a ne švicarska kompanija Nord Stream AG, što ranije nije bio slučaj.

Rusija, koja je u junu isporuku plina Sjevernim tokom 1 smanjila na 40 posto kapaciteta, a u julu na 20 posto, tvrdi da postoje problemi u održavanju ovog plinovoda zbog sankcija Zapada. Prema njenim navodima, otežava joj se pristup sredstvima potrebnim za održavanje, prenosi Klix.

Današnja obustava isporuke je pravdana održavanjem kompresora plinovoda. Rusija je nakon početka rata u Ukrajini potpuno prekinula isporuku plina Bugarskoj, Danskoj, Finskoj, Nizozemskoj i Poljskoj, objavila je agencija Reuters.

Povezani postovi

Crna Gora ograničila cijene više od 500 proizvoda

Vlada Crne Gore donijela je danas odluku o ograničavanju...

Zbog pijane vožnje suprotnom stranom autoceste vozaču iz BiH 15 dana zatvora

Vozač iz BiH (57) koji je pod utjecajem alkohola...

Nepalci pretekli radnike iz BiH u Hrvatskoj, a Indijci nadmašili Srbijance

Zbog velike potrebe poslodavaca i nedostatka radne snage na...

EU smanjuje ambalažni otpad: Nema više hotelskih šampona, jednokratnih tanjira, kesa

Evropska unija postigla je privremeni sporazum o novom zakonu...