Otežavaju probavu i izazivaju nadutost: Ovih deset namirnica najviše iritiraju želudac

/

Želudac treba tretirati kao Ferrari, a ne kao bačvu, kažu stručnjaci, jer kada tijelo dobiva pravo “gorivo” radit će efikasnije.

Organizmu treba osigurati zdravu prehranu, uz pravu mješavinu ugljikohidrata, masti, proteina, vode, soli, vitamina i razgradivih i nerazgradivih vlakana, a sve su to uslovi koji će spriječiti probavne smetnje.

Hrana nam osigurava neophodne hranjive tvari, daje nam energiju i čak nam može pomoći da se obranimo od bolesti. Ali, te prednosti ne vrijede za sve namirnice. U stvari, u nekim slučajevima je sasvim suprotan efekt – određene namirnice zapravo mogu izazvati zdravstvene probleme, upale, iritacije…

Najgore od svega je što konzumiranje određene hrane u većim količinama može opteretiti jednog od glavnih igrača u procesu probave – želudac.

Ovih 10 namirnica smatraju se najgorim za želudac, izazivaju nadutost i otežavaju probavu.

1. Pržena hrana – Pržena hrana sadrži mnogo masti i može da izazove dijareju. Bogati umaci, masni komadi mesa, namazi od maslaca i kajmak također mogu izazvati probleme. Stručnjaci preporučuju da se pržena hrana zamjeni pečenom i laganim umacima, koji sadrže povrće umjesto maslaca ili kajmaka.

2. Citrusi – Budući da su bogati vlaknima i kiseli su, nekim ljudima citrusi mogu iritirati želudac. Izbjegavajte naranče, grejp i drugo citrusno voće ako imate problema sa želucem.

3. Umjetni šećer – Ako koristite previše žvakaćih guma bez šećera, napravljene sa sorbitolom, možete dobiti grčeve i proljev. Hrana napravljena s ovim umjetnim zaslađivačem može izazvati te probleme. Američka Uprava za hranu i lijekove FDA upozorava da možete dobiti proljev ako jedete 50 ili više grama sorbitola dnevno, iako čak i mnogo manje količine navodno izazivaju probleme nekim ljudima.

4. Previše vlakana – Hrana bogata zdravim ugljikohidratima, poput integralnih žitarica i povrća, dobra je za probavu. Ali, ako ih počnete jesti puno, vaš probavni sistem može imati problema s prilagođavanjem. Rezultat toga su vjetrovi i nadutost. Zato postepeno povećavajte količinu vlakana koju jedete.

5. Grah. Grah je prepun zdravih proteina i vlakana, ali također sadrži i teško probavljive šećere koji izazivaju vjetrove i grčeve, a naše tijelo nema enzime koji bi mogli razgraditi ih. Zato taj posao preuzimaju bakterije u našim crijevima, ispuštajući pri tome vjetrove. Zbog toga se savjetuje da se grah potopi u vodu najmanje 4 sata pre kuhanja kako bi se oslobodio nekih problematičnih šećera.

6. Kupus i njegovi “rođaci” – Povrće poput brokule i kupusa, sadrži iste šećere kao i grah zbog kojih se u želucu stvaraju plinovi. Ovo povrće također je bogato vlaknima što ga može učiniti teškim za probavu. Ove namirnice mnogo lakše je probaviti ako ih jedete sirove, nego kuhane, pa umjesto da kuhate sladak kupus, pojedite salatu od svježeg kupusa.

7. Fruktoza – Hrana zaslađena fruktozom, kao što su gazirani napici, slatkiši, voćni sokovi, peciva… nekim ljudima uopće ne odgovara jer je teško probave, što može uzrokovati proljev, nadutost i grčeve.

8. Začinjena hrana – Neki ljudi dobivaju probavne smetnje ili žgaravicu nakon što pojedu začinjenu hranu, posebno kada je u pitanju obilan obrok. Studije pokazuju da ljuti sastojak čili papričica, nazvan kapsaicin, može biti glavni krivac za ove probleme.

9. Mliječni proizvodi – Ako primijetite da mliječni proizvodi izazivaju proljev, nadutost i vjetrove nakon konzumacije, možda je u pitanju netolerancija na laktozu. To znači da nemate enzim koji vari šećer u mlijeku i drugim oblicima mliječnih proizvoda. Liječnici preporučuju izbjegavanje takve hrane ili korištenje pilule koja sadrži enzim koji nedostaje.

10. Pepermint – Ova rashlađujuća namirnica može opustiti mišiće na vrhu trbuha, što uzrokuje da se hrana vrati u jednjak. A ako se to događa često, žgaravica je sljedeći problem. Slično se događa i uslijed konzumacije čokolade ili kafe. Stručnjaci kažu da je moguće smanjiti pritisak koji gura hranu nazad iz želuca u jednjak ako čovjek skine višak kilograma, jede manje porcije i ne leži nakon jela, piše Poslovni.hr.

Povezani postovi

Dosadila vam je klasična, za Bajram napravite kokos baklavu

Iako su u tradiciji regije najpopularnije baklave s orasima,...

Zeničanin Irdin Dinči snima tri nove pjesme, krije ime kolege sa kojim je uradio duet

Irdin Dinči uskoro ulazi u studio kako bi snimio...

Aluminijska folija: Ovo su neočekivane primjene koje oduševljavaju domaćice širom svijeta

Aluminijska folija, proizvod koji je svojim mnogobrojnim korisnim svojstvima...

Kako spriječiti i olakšati probleme sa očima koje izazivaju proljetne alergije?

U sklopu polenske groznice, koje su izrazito česte u...