OSA BiH uputila poziv institucijama i privatnom sektoru: “Registrovani su brojni cyber napadi, zaštitite se”

/

OSA BiH prati sve pokušaje nezakonitih radnji u cyber prostoru u cilju otkrivanju počinilaca i motiva izvršenja cyber napada

Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine (OSA BiH) pozvala je sve institucije i privatni sektor da izvrše sigurnosnu procjenu informaciono-komunikacionih sistema kao i da poduzmu neophodne mjere i procedure preventivne zaštite, saopćeno je iz ove institucije.

Naime, kao razlog ovog poziva OSA BiH navodi velik broj registrovanih cyber incidenata čiji je motiv postizanje ilegalnih ciljeva.

– Savjetujemo svim pojedincima i organizacijama da izvrše sigurnosnu procjenu informaciono-komunikacionih sistema i primijene mjere sigurnosti što je brže moguće kako bi proaktivno spriječili eventualne pokušaje cyber napada u Bosni i Hercegovini, stoji u saopćenju.

Dodaju i kako su u svakodnevnom kontaktu sa domaćim i međunarodnim partnerima s ciljem zaštite građana i institucija od malicioznih utjecaja i prijetnji koje su intenzivirane u posljednje vrijeme.

– OSA BiH prati sve pokušaje nezakonitih radnji u cyber prostoru u cilju otkrivanju počinilaca i motiva izvršenja cyber napada, navedeno je u saopćenju OSA BiH.

 

Povezani postovi

Koliko je studenata upisano na univerzitetima u Sarajevu, Zenici, Banjoj Luci, Tuzli i koji su fakulteti najtraženiji

Na Univerzitetu u Sarajevu (UNSA), u prvom prijavnom roku...

Da li će poskupjeti obuka u autoškolama i zašto država godinama žmiri na sivu zonu u ovom sektoru

Sektor autoškola u cijeloj Bosni i Hercegovini je na...

Samo sjedenje učenika u razredu s ostalom djecom nije inkluzija

U periodu korone i pandemije vezane za spomenuti virus...

Izvoz iz BiH u Italiju u padu gotovo 30 odsto

Izvoz iz BiH u Italiju iznosio je za osam...