OSA BiH uputila poziv institucijama i privatnom sektoru: “Registrovani su brojni cyber napadi, zaštitite se”

Datum:

OSA BiH prati sve pokušaje nezakonitih radnji u cyber prostoru u cilju otkrivanju počinilaca i motiva izvršenja cyber napada

Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine (OSA BiH) pozvala je sve institucije i privatni sektor da izvrše sigurnosnu procjenu informaciono-komunikacionih sistema kao i da poduzmu neophodne mjere i procedure preventivne zaštite, saopćeno je iz ove institucije.

Naime, kao razlog ovog poziva OSA BiH navodi velik broj registrovanih cyber incidenata čiji je motiv postizanje ilegalnih ciljeva.

– Savjetujemo svim pojedincima i organizacijama da izvrše sigurnosnu procjenu informaciono-komunikacionih sistema i primijene mjere sigurnosti što je brže moguće kako bi proaktivno spriječili eventualne pokušaje cyber napada u Bosni i Hercegovini, stoji u saopćenju.

Dodaju i kako su u svakodnevnom kontaktu sa domaćim i međunarodnim partnerima s ciljem zaštite građana i institucija od malicioznih utjecaja i prijetnji koje su intenzivirane u posljednje vrijeme.

– OSA BiH prati sve pokušaje nezakonitih radnji u cyber prostoru u cilju otkrivanju počinilaca i motiva izvršenja cyber napada, navedeno je u saopćenju OSA BiH.

 

Povezani postovi
Related

Novalić: Nastavit ću da radim u interesu naroda, sviđalo se to nekome ili ne

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić se zahvalio građanima na...

Počinje isplata septembarskih naknada nezaposlenim demobilisanim borcima

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo je pripremilo naloge za...

Danas sunčano uz malu do umjerenu oblačnost

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati sunčano uz...

Upozorenje škole iz Živinica: Žena prevarom pokušava oteti djecu, objavljen i snimak s nadzorne kamere

Druga osnovna škola Živinice na svojoj Facebook stranici upozorila...