“Zlatni septembar”: Bezuslovna podrška djeci koja trče trku života

/

Tokom obilježavanja “Zlatnog septembra”, mjeseca podizanja svijesti o dječjem raku, bitno je solidarisati se sa djecom oboljelom od karcinoma i dati im bezuslovnu podršku.

Istakli su ovo iz Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” iz Banjaluke te Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” iz Sarajeva, dodajući da će ovaj mjesec obilježiti, kao i svake godine, prigodnim aktivnostima.

Katica Kerkez, iz Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” i upravnica Roditeljske kuće, za “Nezavisne” kaže da još planiraju aktivnosti, ali da svakako planiraju 8. septembra obilježiti šestu godišnjicu rada Roditeljske kuće.

“Zatim ćemo 10. ili 17. septembra dijeliti promotivni materijal, zlatne trakice i sve ono što građane može da podsjeti koliko je bitna podrška porodicama i djeci koja se nose s problemom oboljenja od malignih bolesti. Isto tako ćemo u večernjim časova, ako dobijemo dozvolu, osvijetliti Zeleni most i na taj način se priključiti gradovima, kao i svake godine do sada, u obilježavanju ‘Zlatnog septembra'”, rekla je Kerkezova.

Iako će ove godine, kako kaže, biti skromnije obilježen, ipak je bitno skrenuti pažnju da su problemi tih porodica veliki i teški.

“To su veoma teške teme i izuzetno je teško govoriti o tome, ali je ipak potrebno, bar u smislu da postoje ljudi i udruženja koji su se već susreli s tim i postali pobjednici te bitke, odnosno da znaju da postoji neko kome se mogu obratiti i čiju podršku mogu dobiti”, dodala je ona.

Prema njenim riječima, i Roditeljska kuća je opravdala svoje postojanje, jer je roditeljima olakšala u finansijskom smislu, ali je postala i mjesto gdje oni mogu dobiti psihosocijalnu podršku, počevši od saznanja dijagnoze, pa tokom liječenja, te sve do momenta kada ta djeca odrastu i uključe se u “Mladicu RS”, grupu mladih koji su se u djetinjstvu izliječili od raka.

Iz Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” iz Sarajeva navode da su kampanju “Zlatni septembar” započeli na simboličan način, tj. osvjetljivanjem značajnih građevina i znamenitosti u BiH.

“Ovogodišnjoj kampanji podizanja svijesti poseban štih dali su gradovi Sarajevo, Visoko, Tuzla, Mostar, Bihać i Tešanj, koji su u četvrtak bili obojeni u zlatno i ogrnuti zlatnom vrpcom u znak podrške djeci oboljeloj i liječenoj od raka. Ovo neće biti običan ‘Zlatni septembar’, ovo je mjesec kada trčimo trku života, kada će cjelokupna društvena zajednica iskazati svoju solidarnost sa djecom oboljelom od raka”, kazali su iz ovog udruženja.

Kako navode, od građevina i znamenitosti zlatne su postale Vijećnica u Sarajevu, zgrada institucija BiH, Kulturni centar “Altindag” u Visokom, Stari most u Mostaru, rijeka Una u Bihaću, zgrada Privredne komore u Tuzli te Tvrđava u Tešnju.

Dalje navode da će 11. septembra u Visokom organizovati humanitarnu trku, odnosno šetnju pod nazivom “Zlatni krug”.

Dodaju da je ovo vrijeme kad svi imaju priliku pokazati podršku i poslati snažnu poruku mališanima, a to je da nisu sami te da su spremni stati uz njih u najvećoj trci, onoj za život, pišu Nezavisne novine.

Povezani postovi

Objavljeni detalji presude u predmetu “Bosnalijek” i šta se sve tačno oduzima od osuđenih

Kantonalni sud Sarajevo objavio je detalje prvostepenu presude u...

Građani FBiH će platiti i ceh loših menadžera u zdravstvu: Vlast nas zadužila za 200 miliona KM, bez obrazloženja

Parlamentarna većina u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i...

Šest sindikata danas izlazi na ulice Banje Luke: Traže veće plaće

Sindikalne organizacije u RS danas izlaze na proteste. Oni...

Lista zemalja sa najvećom promjenom broja stanovnika, BiH na 16. mjestu

Globalna mreža "World of Statistics" objavila je listu država...