“Zlatni septembar”: Bezuslovna podrška djeci koja trče trku života

/

Tokom obilježavanja “Zlatnog septembra”, mjeseca podizanja svijesti o dječjem raku, bitno je solidarisati se sa djecom oboljelom od karcinoma i dati im bezuslovnu podršku.

Istakli su ovo iz Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” iz Banjaluke te Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” iz Sarajeva, dodajući da će ovaj mjesec obilježiti, kao i svake godine, prigodnim aktivnostima.

Katica Kerkez, iz Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” i upravnica Roditeljske kuće, za “Nezavisne” kaže da još planiraju aktivnosti, ali da svakako planiraju 8. septembra obilježiti šestu godišnjicu rada Roditeljske kuće.

“Zatim ćemo 10. ili 17. septembra dijeliti promotivni materijal, zlatne trakice i sve ono što građane može da podsjeti koliko je bitna podrška porodicama i djeci koja se nose s problemom oboljenja od malignih bolesti. Isto tako ćemo u večernjim časova, ako dobijemo dozvolu, osvijetliti Zeleni most i na taj način se priključiti gradovima, kao i svake godine do sada, u obilježavanju ‘Zlatnog septembra'”, rekla je Kerkezova.

Iako će ove godine, kako kaže, biti skromnije obilježen, ipak je bitno skrenuti pažnju da su problemi tih porodica veliki i teški.

“To su veoma teške teme i izuzetno je teško govoriti o tome, ali je ipak potrebno, bar u smislu da postoje ljudi i udruženja koji su se već susreli s tim i postali pobjednici te bitke, odnosno da znaju da postoji neko kome se mogu obratiti i čiju podršku mogu dobiti”, dodala je ona.

Prema njenim riječima, i Roditeljska kuća je opravdala svoje postojanje, jer je roditeljima olakšala u finansijskom smislu, ali je postala i mjesto gdje oni mogu dobiti psihosocijalnu podršku, počevši od saznanja dijagnoze, pa tokom liječenja, te sve do momenta kada ta djeca odrastu i uključe se u “Mladicu RS”, grupu mladih koji su se u djetinjstvu izliječili od raka.

Iz Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” iz Sarajeva navode da su kampanju “Zlatni septembar” započeli na simboličan način, tj. osvjetljivanjem značajnih građevina i znamenitosti u BiH.

“Ovogodišnjoj kampanji podizanja svijesti poseban štih dali su gradovi Sarajevo, Visoko, Tuzla, Mostar, Bihać i Tešanj, koji su u četvrtak bili obojeni u zlatno i ogrnuti zlatnom vrpcom u znak podrške djeci oboljeloj i liječenoj od raka. Ovo neće biti običan ‘Zlatni septembar’, ovo je mjesec kada trčimo trku života, kada će cjelokupna društvena zajednica iskazati svoju solidarnost sa djecom oboljelom od raka”, kazali su iz ovog udruženja.

Kako navode, od građevina i znamenitosti zlatne su postale Vijećnica u Sarajevu, zgrada institucija BiH, Kulturni centar “Altindag” u Visokom, Stari most u Mostaru, rijeka Una u Bihaću, zgrada Privredne komore u Tuzli te Tvrđava u Tešnju.

Dalje navode da će 11. septembra u Visokom organizovati humanitarnu trku, odnosno šetnju pod nazivom “Zlatni krug”.

Dodaju da je ovo vrijeme kad svi imaju priliku pokazati podršku i poslati snažnu poruku mališanima, a to je da nisu sami te da su spremni stati uz njih u najvećoj trci, onoj za život, pišu Nezavisne novine.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Inflacija se smiruje, ali šta čeka bh. građane: Pad kamata tek naredne godine

Kamatne stope kod banaka u BiH u prethodnom periodu...

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće

Nakon „ljeta“ u aprilu u BiH stiže drastična promjena...

Američka ambasada u BiH: Za krizu je kriv prije svih Dodik, a ne međunarodna zajednica

Američka ambasada u Sarajevu reagovala je na aktuelnu političku...

Pozitivni podaci: Žene prednjače na doktorskim studijima

Prema statističkim podacima, u Republici Srpskoj doktorske studije upisuje...