BiH u utorak potpisuje sporazum o pristupanju EU Mehanizmu civilne zaštite

/

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici prihvatilo sporazum o pristupanju Bosne i Hercegovine EU Mehanizmu civilne zaštite. U utorak će biti upriličeno zvanično potpisivanje sporazuma.

Specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Johann Sattler naveo je da će pristupanjem ovom mehanizmu ojačati spremnost Bosne i Hercegovine te regije za krizne situacije i ojačati mehanizme spašavanja.

Sattler je najavio da će evropski komesar za krizni menadžment Janez Lenarčič u utorak posjetiti Bosnu i Hercegovinu kako bi se i zvanično potpisao sporazum.Proces pristupanja ovo Mehanizmu počeo je još 2015. godine kada je BiH podnijela zahtjev za članstvo u Mehanizmu EU za civilnu zaštitu. Tada je procijenjeno da nije spremna i obezbjeđen je grant projekat od 2,5 miliona eura za poboljšanje kapaciteta. Ovaj projekat je implementiran i završen prvog novembra 2021. godine čime su stvoreni uslovi za pristupanje Mehanizmu.

Pristupanjem ovom Mehanizmu, osim što će Bosni i Hercegovini omogućiti da se u hitnim situacijama osloni na pomoć zemalja koje su već članice Mehanizma, omogućiti će veće kvote obuke za ljude, certificiranja pripadnika različtih službi i pristupanje projektima unutar EU za opremanje i obuku.

Do sada su članice Mehanizma Civilne zaštite, 27 članica EU, Island, Crna Gora, Norveška, Srbija, Sjeverna Makedonija, Turska, piše Klix. 

Povezani postovi

Sjajne vijesti: Uskoro jedinstven uređaj za plaćanje autoputeva u regionu

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu...

U Federaciji BiH skočile cijene namirnica: Evo koliko su poskupili poljoprivredni proizvodi

Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da u februaru...

Dok nabavljamo helikoptere i transportere: “BiH evidentno zaostaje kada je riječ o ulaganju u sigunosni sektor”

U vrijeme globalne nesigurnosti i konstantne napetosti unutar Bosne...

Džamija u Svircu nastoji olakšati vjernicima: Da bi majke klanjale teraviju, organizirali radionicu za djecu

Lijepa priča stiže iz džemata i najstarije džamije iz...