BiH u utorak potpisuje sporazum o pristupanju EU Mehanizmu civilne zaštite

Datum:

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici prihvatilo sporazum o pristupanju Bosne i Hercegovine EU Mehanizmu civilne zaštite. U utorak će biti upriličeno zvanično potpisivanje sporazuma.

Specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Johann Sattler naveo je da će pristupanjem ovom mehanizmu ojačati spremnost Bosne i Hercegovine te regije za krizne situacije i ojačati mehanizme spašavanja.

Sattler je najavio da će evropski komesar za krizni menadžment Janez Lenarčič u utorak posjetiti Bosnu i Hercegovinu kako bi se i zvanično potpisao sporazum.Proces pristupanja ovo Mehanizmu počeo je još 2015. godine kada je BiH podnijela zahtjev za članstvo u Mehanizmu EU za civilnu zaštitu. Tada je procijenjeno da nije spremna i obezbjeđen je grant projekat od 2,5 miliona eura za poboljšanje kapaciteta. Ovaj projekat je implementiran i završen prvog novembra 2021. godine čime su stvoreni uslovi za pristupanje Mehanizmu.

Pristupanjem ovom Mehanizmu, osim što će Bosni i Hercegovini omogućiti da se u hitnim situacijama osloni na pomoć zemalja koje su već članice Mehanizma, omogućiti će veće kvote obuke za ljude, certificiranja pripadnika različtih službi i pristupanje projektima unutar EU za opremanje i obuku.

Do sada su članice Mehanizma Civilne zaštite, 27 članica EU, Island, Crna Gora, Norveška, Srbija, Sjeverna Makedonija, Turska, piše Klix. 

Povezani postovi
Related

Novalić: Nastavit ću da radim u interesu naroda, sviđalo se to nekome ili ne

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić se zahvalio građanima na...

Počinje isplata septembarskih naknada nezaposlenim demobilisanim borcima

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo je pripremilo naloge za...

Danas sunčano uz malu do umjerenu oblačnost

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati sunčano uz...

Upozorenje škole iz Živinica: Žena prevarom pokušava oteti djecu, objavljen i snimak s nadzorne kamere

Druga osnovna škola Živinice na svojoj Facebook stranici upozorila...