U osam mjeseci prikupljeno 252,5 miliona KM više prihoda

Datum:

Poreska uprava Republike Srpske je u osam mjeseci ove godine na račun javnih prihoda prikupila ukupno 2.071 milijardu KM, što je za 252,5 miliona KM ili 14 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, rekao je direktor ove uprave Goran Maričić.

Maričić je istakao da su ovi rezultati još jedan pokazatelj stabilne makroekonomske situacije u Republici Srpskoj.

On je naglasio da je stabilan rast nastavljen u svim grupama javnih prihoda, pa je naplata direktnih poreza veća za 38 odsto, doprinosa za devet odsto, a ostalih javnih prihoda za pet odsto, dok je ostvaren rast naplate za čak 10 odsto više u odnosu na planirane projekcije za ovaj period godine.

– Direktni porezi su u periodu januar-avgust ove godine naplaćeni u iznosu od oko 466,5 miliona KM, što je za 128,6 miliona KM više nego u istom periodu lani. Najveći rast se i dalje bilježi kod poreza na dobit, koji je naplaćen u iznosu od 260,1 miliona KM, što je za 91,1 milion KM ili 54 odsto više nego u prvih osam mjeseci prošle godine – naveo je Maričić.

On je naveo da se rast naplate kod direktnih poreza bilježi i kod poreza na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 174,7 miliona KM, što je za 26 odsto više u odnosu na period januar-avgust prethodne godine.

Maričić je istakao da je veća naplata ostvarena i kod poreza na nepokretnosti i poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara, i to za tri, odnosno osam odsto, saopšteno je iz Poreske uprave.

– Doprinosi su u osam mjeseci ove godine naplaćeni u iznosu od 1.276 milijardi KM, što je za 109,5 miliona KM više nego u istom periodu 2021. godine, iako je došlo do smanjenja stope doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja sa 12 na 10,2 odsto – pojasnio je Maričić.

On je rekao da je naplata doprinosa za Fond PIO i Fond dječije zaštite veća za po 15 odsto, za Zavod za zapošljavanje naplata je veća za 14 odsto, dok je naplata doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja na istom nivou kao u istom periodu prošle godine, pišu Nezavisne novine.

– Kod ostalih javnih prihoda, naplata je iznosila 327,8 miliona KM, što je za 14,4 miliona KM više u odnosu na prvih osam mjeseci prethodne godine, uz rast naplate prihoda od kazni i naknada za priređivanje igara na sreću od 23, odnosno 37 odsto, dok je nešto manja naplata zabilježena kod taksa i naknada upravo jer je došlo do umanjenja ili ukidanja naplate određenih taksa – rekao je Maričić.

Povezani postovi
Related

UIO BiH: Prihodi od indirektnih poreza veći za milijardu i 194 miliona KM

Prihodi od indirektnih poreza u periodu januar-septembar 2022. godine...

Tužilaštvo BiH traži pritvor za osumnjičene za izborne prevare, ovo su njihova imena

Nakon što su predati u nadležnost Tužilaštva BiH, postupajuća tužiteljica...

Ništa od ukidanja akciza i diferencirane stope PDV-a: Nije bilo kvoruma za održavanje sjednice

Hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj su...

Domaće institucije sve više uključene u radove na Trgovskoj gori

Domaće institucije i stručnjaci pokušavaju u posljednje vrijeme da...