Rudnicima fali rudara, ko će kopati ugalj: Hoće li FBiH imati dovoljno struje

Datum:

Na prijedlog Ministarstva energije, rudarstva i industrije, Vlada FBiH usvojila je zaključak kojim odobrava prijem rudara u rudnike mrkog uglja (RMU) Breza te Kreka iz Tuzle.

Na period od šest mjeseci u pogone „Dubrave“ i „Šikulje“ RMU Kreka bit će primljeno 111, a dok će u pogonima „Sretno“ i „Kamenice“ RMU Breza posao dobiti 30 radnika.

Na ovaj način nastojat će se povećati proizvodnja uglja za termoblokove 4 i 5 u Tuzli i Kaknju i spriječiti scenarij po kojem bi Tuzla, Lukavac i Kakanj mogli ostati bez grijanja, a potrošači struje u FBiH imati probleme u snabdijevanju.

Od početka godine, zbog odlaska u penziju, ali i napuštanja rudnika na lični zahtjev, RMU Kreka ostao je bez 143, a RMU Breza bez 94 radnika, zbog čega je došlo do značajnog smanjenja eksploatacije uglja.

Ministar Nermin Džindić navodi da je i proces reorganizacije u rudnicima pokazao višak radne snage.

– Realan problem u svim rudnicima je nedostatak rudara. Novim kolektivnim ugovorom povećana je plaća svim uposlenicima u rudnicima, linearno po 230 KM, čime smo poslali poruku da želimo stimulirati rad rudara. U ovom trenutku FBiH ima dovoljne količine uglja za ostvarivanje energetskog bilansa. S druge strane, „Elektroprivreda BiH“ je dobila saglasnost od vlasnika da nabavi dodatne količine za svoje termoelektrane – kazao nam je Džindić.

Manja isporuka

Nedostatak rudara i mehanizacije glavni su uzroci zašto je, od početka godine do 28. avgusta, isporuka uglja manja od ugovorene za čak 542.000 tona.

Za sigurno snabdijevanje električnom i toplotnom energijom svih kupaca za 2022. i 2023. godinu neophodna je nabavka oko dva miliona tona uglja za TE Tuzla i TE Kakanj.

Ne može se koristiti

Na primjedbe da zbog izvoza, prvenstveno u Srbiju, uglja neće biti dovoljno za građane BiH, Džindić kaže da se, prema informacijama koje ima, u Srbiju plasira ugalj koji se ne može koristiti u domaćim termoelektrana i domaćinstvima.

– Svi rudnici u Federaciji BiH proizvode i određenu količinu za građane. Očekujemo da će rudnici ispoštovati plan i da će svaki građanin moći kupiti količinu koja mu je potrebna – istakao je Džindić.

Izvor: Avaz

Povezani postovi
Related

Nesvakidašnja situacija: Konj galopirao brzom cestom na Stupu

Nesvakidašnja situacija jutros se dogodila na brzoj cesti na Stupu...

U Federaciji BiH u augustu više od 143 hiljade turista

U Federaciji BiH u augustu 2022. godine boravilo je...

BiH ostaje bez doktora zbog loših uslova: “Dovesti ljekara u malu sredinu je umjetnost”

Masovni odlazak ljekara u zapadnoevropske zemlje sve više pogađa...