Košarkaši BiH danas protiv Francuske imaju prvu “meč loptu” za osminu finala Eurobasketa

/

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas u Kelnu (14:30) protiv selekcije Francuske igra četvrti meč grupne faze Eurobasketa i ima prvu od dvije “meč lopte” za prolazak u osminu finala takmičenja.

Nakon senzacionalne pobjede protiv Slovenije 97:93 naši košarkaši s velikom samopouzdanjem dočekuju duel sa olimpijskim vicešampionom kojeg smo prije samo desetak dana srušili u Skenderiji u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, te novom eventualnom pobjedom osigurali bi prolazak dalje.Francuzi će sigurno željeti revanš za neočkivan poraz u Sarajevu, a najveća opasnost nam prijeti od NBA zvijezde Rudyja Goberta koji će voditi bitku pod košem s Jusufom Nurkićem.

Uz sjajnog centra Utaha, Francuzi imaju još mnogo aduta u današnjem meču. Evan Fournier je jedan od najboljih trojkaša svijeta, u ekipi su i euroligaške zvijezde Thomas Heurtel, Guerschon Yabusele, Vincent Poirie…

Nakon tri odigrane utakmice izabranici Adisa Bećiragića imaju dvije pobjede i jedan poraz te trenutno dijele drugo mjesto na tabeli naše grupe. Isti omjer 2-1 imaju Slovenci i Francuzi. Njemačka je prva sa sve tri pobjede i oni su već ostvarili plasman dalje. Mađari i Litvanci imaju po tri poraza.

Budući da će se u narednu fazu (osmina finala) plasirati po četiri najbolje ekipe iz svake grupe, sasvim je jasno da će našem timu za siguran prolazak dalje biti potrebna još barem jedna pobjeda, jer u tom slučaju ne mogu nas stići ni Litvanci ni Mađari koji su trenutno bez ijednog trijumfa.

Do kraja grupne faze igramo s Francuskom i Litvanijom, a daleko bitnija za nas je druga utakmica jer smijemo sebi dozvoliti i luksuz poraza od Francuske. Međutim, u tom slučaju bi morali dobiti Litvaniju u posljednjem kolu jer bi u suprotnom Litvanija s eventualne dvije pobjede do kraja grupne faze bila u prednosti u odnosu na nas zbog boljeg međusobnog omjera.

Naravno, postoji još nekoliko opcija, a situacija će biti daleko jasnija nakon što se danas odigraju tri utakmice pretposljednjeg kola kada ćemo imati čistu sliku kako naš tim može u osminu finala Evropskog prvenstva,.

Duel između Bosne i Hercegovine i Francuske igra se danas od 14:30 sati u Lanxess Areni u Kelnu uz direktan TV prijenos u programu Sport Kluba. Čitatelji portala Klix.ba duel će moći pratiti i u tekstualnom prijenosu na našem portalu.

Danas će se igrati i preostali susreti 3. kola u grupama A, B, C i D, a najzanimljiviji bi trebao biti okršaj iz naše grupe između Njemačke i Slovenije, dok se očekuje da Litvanci upišu laganu pobjedu protiv Mađarske, piše Klix. 

Povezani postovi

Pet medalja za takmičare KBS ARENA Tešanj

Takmičari  KBS Arena Tešanj sudjelovali su na 1. kolu...

KK Gradina Tešanj domaćini završnog turnira Final Four za ulazak u A1 Ligu BiH

Nakon pobjede u Zenici u posljednjem kolu rezultatom 76:83,...

Veliki uspjeh za FT Tešanj u play-offu za Premijer futsal ligu BiH

U uzbudljivoj utakmici play-offa za prvaka, FT Tešanj je...

Takmičari Taekwondo Akademija Tešanj-Šije uspješni na Državnom prvenstvu

Takmičar Taekwondo Akademija Tešanj-Šije su nastupali u Sarajevu, u dvorani...