Osmomjesečna naplata prihoda u RS već premašila dvije milijarde KM

Datum:

Poreska uprava Republike Srpske je u prvih osam mjeseci ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 2,071 milijardi maraka, što je za 252,5 miliona КM ili 14 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, a što je još jedan pokazatelj stabilne makroekonomske situacije u Republici Srpskoj, rekao je direktor ove uprave Goran Maričić.

Prema podacima o naplati javnih prihoda za osam mjeseci ove godine, stabilan rast je nastavljen u svim grupama javnih prihoda, pa je naplata direktnih poreza veća za 38 odsto, doprinosa za devet odsto, a ostalih javnih prihoda za pet odsto, dok je ostvaren rast naplate za čak 10 odsto više u odnosu na planirane projekcije za ovaj period godine.

“Direktni porezi su u periodu januar-avgust ove godine naplaćeni u iznosu od oko 466,5 miliona КM, što je za 128,6 miliona maraka više nego u istom periodu prehodne godine. Najveći rast se i dalje bilježi kod poreza na dobit koji je naplaćen u iznosu od 260,1 miliona maraka, što je za 91,1 milion КM ili 54 odsto više nego u prvih osam mjeseci prošle godine. Pored toga, rast naplate kod direktnih poreza bilježi i porez na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 174,7 miliona maraka, što je za 26 odsto više u odnosu na period januar-avgust prethodne godine. Takođe, veća naplata je ostvarena i kod poreza na nepokretnosti i poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara, i to za tri, odnosno osam odsto”, navodi Maričić.

Doprinosi su u prvih osam mjeseci ove godine naplaćeni u iznosu od 1,276 milijardi maraka, što je za 109,5 miliona КM više nego u istom periodu 2021. godine, iako je došlo do smanjenja stope doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja sa 12 na 10,2 odsto. Naplata doprinosa za Fond PIO i Fond dječje zaštite veća je za po 15 odsto, za Zavod za zapošljavanje naplata je veća za 14 odsto, dok je naplata doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja na istom nivou kao u istom periodu prošle godine.

“Кod ostalih javnih prihoda, naplata je iznosila 327,8 miliona maraka, što je za 14,4 miliona КM više u odnosu na prvih osam mjeseci prethodne godine, uz rast naplate prihoda od kazni i naknada za priređivanje igara na sreću od 23, odnosno 37 procenata, dok je nešto manja naplata zabilježena kod taksi i naknada upravo zbog toga što je došlo do umanjenja ili ukidanja naplate određenih taksi”, dodaje.

Što se tiče samo avgusta ove godine, naplata je iznosila 283,1 miliona КM, što je za 57,4 miliona maraka ili 25 procenata više nego u istom mjesecu prošle godine, te je takođe zabilježen značajan rast naplate i kod direktnih poreza i doprinosa, ali i kod ostalih javnih prihoda, saopćeno je iz Poreske uprave RS.

Izvor: Akta.ba

Povezani postovi
Related

Šest dana uoči izbora počinje isplata još jedne pomoći, ova je 1.000 KM

Šest dana uoči Općih izbora član Predsjedništva Bosne i...

UIO BiH: Oduzet duhan u vrijednosti 65.100 KM, pronađeno i oružje

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u operativnoj akciji...

Dodik: Za 30 godina vidim RS kao nezavisnu državu, ponosan sam na saradnju sa Putinom

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da...

Podaci UIOBiH za ovu godinu: Uvezli smo čak 52,3 miliona kilograma mesa

Domaći farmeri već dugo upozoravaju da im je od...