Brčaku 19 godina zatvora jer je štilom za sjekiru nasmrt pretukao poznanika

/

Aladin Biser osuđen je na 19 godina zatvora za ubistvo starije osobe, počinjeno u Jagodnjaku kod Brčkog, u maju prošle godine. Kako je navedeno u optužnici, umjesto da vrati novac poznaniku, on ga je nasmrt pretukao štilom za sjekiru.

Naime, Tužilaštvo Brčko distrikta dokazalo je optužbe protiv 38-godišnjeg Aladina Bisera, optuženog za ubistvo starije osobe počinjeno u Jagodnjaku kod Brčkog, u maju prošle godine.

Po optužnici koja ga tereti da je udarcima tvrdim predmetom u predjelu glave, ramena i ruku, iz koristoljublja ubio obrtnika Fethiju Mihmića, optuženi je pred Osnovnim sudom distrikta nepravosnažno osuđen na 19 godina zatvora.

“Optuženom je stavljeno na teret da je s ciljem da zadrži prevarno pribavljen novac od žrtve, kako bi izbjegao da ga vrati, planirao, pripremio, a zatim i počinio ubistvo Mihmića. On je optužen da je 31. maja prošle godine, oko 7:30 sati, vozilom odvezao Mihmića u naselje Jagodnjak, a zatim ga na makadamskom putu, koji to naselje povezuje s Donjom Skakavom, izveo i poveo u šumu Gložđa, gdje mu je udarcima štilom za sjekiru u predjelu glave, desnog ramena i lijeve šake nanio povrede usljed kojih je nastupila smrt žrtve”, podsjetili su iz brčanskog tužilaštva.

Kako se navodi u optužnici, ubistvu iz koristoljublja prethodilo je dugogodišnje poznanstvo optuženog i žrtve, pri čemu je optuženi u posljednje tri godine, lažno se predstavljajući kao geometar, konstantno uzimao novac od Mihmića da bi mu navodno osigurao kupovinu nekretnine od distrikta Brčko.

“U namjeri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, lažno mu je prikazivao da može osigurati potrebne dozvole i putem geometra ubrzati postupak, ali da mu mora davati novac za navodne takse, postupke licitacije i geodetsku naknadu. Kako mu je Mihmić povjerovao, u više navrata mu je predao oko 80.000 KM, pri čemu ga je Biser radi plaćanja kontaktirao putem telefona, lažno se predstavljajući kao geometar Svetozar Vasiljević”, navodi se u optužnici.

Nakon ubistva Biser je ubrzo otkriven i uhapšen, a 2. juna predat je Tužilaštvu distrikta na daljnje postupanje tokom kojeg mu je odmah određen pritvor.

Trajanje pritvora prema Biseru, na prijedlog Tužilaštva, produženo je i nakon podizanja optužnice 26. novembra prošle godine, kojom ga se tereti za krivično djelo ubistvo, iz koristoljublja.

“Kao i u najvećem broju ranije rasvijetljenih ubistava u Brčkom, počinilac je i u ovom slučaju brzo otkriven, a istraga protiv njega okončana je podizanjem optužnice za manje od šest mjeseci. Nakon glavnog pretresa, on je pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH nepravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 19 godina”, naveli su iz tužilaštva.

Jednako kao i tužilaštvo, optuženi presudu može pobijati žalbom. O izjavljivanju žalbe, Tužilaštvo Brčko distrikta odlučit će po prijemu pisanog otpravka prvostepene presude.

Izvor: Klix

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Snijeg opet u BiH, evo u kojim predjelima

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno...

U mesnicama u BiH svega 25 posto domaćeg mesa

Uvoz mesa u Bosnu i Hercegovinu nadmašuje izvoz deset...

Cijene namirnica iz aprila ove i prošle godine: Skuplji kafa, riža i meso, evo za koliko

Cijene hrane već nekoliko godina zadaju najviše glavobolje prosječnoj...

Ekonomija u BiH će rasti, ali nema napretka bez dubokih reformi

Ekonomija Bosne i Hercegovine će i ove godine rasti,...