Irska uvela mjere štednje energije

/

Irska će u sklopu mjera štednje energije, koje je u srijedu prihvatila vlada, smanjiti grijanje u javnim zgradama i pozvati zaposlenike u javnom sektoru da rade u uredima na istom spratu, rekao je ministar energetike Imon Rajan (Eamon Ryan).

Javne zgrade, uz izuzetak socijalnih ustanova poput bolnica – grijat će se na najviše 19 Celzijevih stepeni, a riješit će se i problem nepotrebnog grijanja prostorija u kojima boravi malo osoba, rekao je Rajan nakon sastanka užeg kabineta irske vlade.

Mjere uvela i Njemačka

Slične je mjere prošle sedmice uvela i Njemačka.

– Moramo smanjiti potrošnju da bismo uštedjeli. To je vrlo praktično, a javni sektor će se prvi uključiti. Nije u pitanju nestašica, nego moramo biti oprezni u tome kako grijemo prostore u kojima boravimo – rekao je Rajan za nacionalnu mrežu RTE.

Troškovi energije u Irskoj i većem dijelu Evrope narasli su otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru, djelimično zbog ruskog odgovora na zapadne sankcije.

Izbjegavanje pranja odjeće kada je najskuplja

Rajan je rekao da su mjere, među kojima je i poticanje potrošača da izbjegavaju prati odjeću i posuđe između 17 i 19 sati, kada je struja najskuplja, usmjerene na očuvanje malih zaliha u Irskoj, kao i na smanjivanje računa.

Vlada namjerava pružiti i finansijsku pomoć potrošačima i preduzećima i u okviru budžeta koji će donijeti 27. septembra.

Izvor: Avaz

Povezani postovi

“Fatalna ujna” i nećak dobili 11 godina i 10 mjeseci za ubistvo njenog muža

Na Županijskom sudu u Splitu objavljena je presuda "fatalnoj...

Uznemirujući sadržaj / “Završit ću kao Nizama”. Supruga bivšeg reprezentativca Hrvatske podijelila snimak na kojem je tuče

Nasilje nad ženom, bivšom suprugom bivšeg hrvatskog rukometnog reprezentativca...

Trostruki ubica Alen R. izvršio samoubistvo u zatvoru: Među njegovim žrtvama i dijete

Alen R, trostruki ubica porijeklom iz Bosne i Hercegovine,...

Čak 90 odsto radnika jedne branše radi na crno

Velika većina kućnih pomoćnica i pomoćnika u Njemačkoj radi...