Irska uvela mjere štednje energije

Datum:

Irska će u sklopu mjera štednje energije, koje je u srijedu prihvatila vlada, smanjiti grijanje u javnim zgradama i pozvati zaposlenike u javnom sektoru da rade u uredima na istom spratu, rekao je ministar energetike Imon Rajan (Eamon Ryan).

Javne zgrade, uz izuzetak socijalnih ustanova poput bolnica – grijat će se na najviše 19 Celzijevih stepeni, a riješit će se i problem nepotrebnog grijanja prostorija u kojima boravi malo osoba, rekao je Rajan nakon sastanka užeg kabineta irske vlade.

Mjere uvela i Njemačka

Slične je mjere prošle sedmice uvela i Njemačka.

– Moramo smanjiti potrošnju da bismo uštedjeli. To je vrlo praktično, a javni sektor će se prvi uključiti. Nije u pitanju nestašica, nego moramo biti oprezni u tome kako grijemo prostore u kojima boravimo – rekao je Rajan za nacionalnu mrežu RTE.

Troškovi energije u Irskoj i većem dijelu Evrope narasli su otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru, djelimično zbog ruskog odgovora na zapadne sankcije.

Izbjegavanje pranja odjeće kada je najskuplja

Rajan je rekao da su mjere, među kojima je i poticanje potrošača da izbjegavaju prati odjeću i posuđe između 17 i 19 sati, kada je struja najskuplja, usmjerene na očuvanje malih zaliha u Irskoj, kao i na smanjivanje računa.

Vlada namjerava pružiti i finansijsku pomoć potrošačima i preduzećima i u okviru budžeta koji će donijeti 27. septembra.

Izvor: Avaz

Povezani postovi
Related

U svijetu do 2050. godine 1,6 milijardi ljudi starijih od 65 godina

Očekuje se da će do 2050. godine u svijetu...

Zvanična odluka Vlade Srbije: Poskupljuju šećer i piletina

Vlada Republike Srbije usvojila je više izmijenjenih uredbi i odluka...

Strateške rezerve goriva u SAD na rekordno niskom nivou

Strateške rezerve goriva u SAD nalaze se na najnižem...

Čedomir Jovanović o drogama: Naravno da sam probao, djeci moram da objasnim sve

Političar Čedomir Čeda Jovanović otkrio je da je probao...