Ogrjevno drvo propada u skladištima: Proizvođači apeluju na vlast

Datum:

Ogrjevno drvo u vrijednosti oko stotinu miliona eura propada u skladištima. Ipak proizvođači iz RS upozorili su nadležne da će šteta biti ogromna ako se rampa za izvoz ne podigne što prije. 

Također dodaju da je potražnja na domaćem tržištu daleko manja u odnosu na lagerovanu robu.

Sagovornici “Glasa” kažu da je situacija u koju su zapali zbog zabrane izvoza peleta i ogrjevnog drveta koju je Vijeće ministara BiH donijelo prije gotovo tri mjeseca, više nego alarmantna te da je upitan opstanak više od 160 domaćih firmi i oko 3.500 radnih mjesta.

Kolateralna šteta

Predsjednik Udruženja drvoprerađivača drvnih sortimenata niže vrijednosti RS u osnivanju Đorđe Brkić izjavio je da su preduzeća koja proizvode ogrevno drvo i potpalu kolateralna šteta zabrane izvoza.

– U stovarištima imamo robu vrijednu oko 100 miliona eura koja lokalnom stanovništvu prosto ne treba, jer je naše tržište već podmireno. Taj višak trebalo je da prodamo kupcima u inostranstvu, sa kojima smo sklopili ugovore još u februaru za cijelu godinu, a on truhne – rekao je on.

Dodao je da su palete sa cjepanicama lagerovane pod otvorenim nebom, izložene kiši i suncu, tako da je dobar dio drveta već počeo da truhne. Osim toga, on tvrdi da im prijete tužbe ino-kupaca zbog nepoštovanja ugovora.

On kaže da od nadležnih zahtijevaju da se odmah stavi van snage odluka o zabrani izvoza ogrevnog drveta, potpale i potpaljivača, te da je drvne sortimente niže vrijednosti potrebno razdvojiti od peleta kao što je učinjeno sa briketom.

– Iako smo sa Privrednom komorom RS postigli dogovor oko jedinstvene cijene palete ogrevnog drveta od 180 KM plus PDV-a, što je na nivou od prošle godine, potražnja za našom robom je izostala zbog čega smatramo da su naši zahtjevi potpuno opravdani – rekao je Brkić.

Situacija užasna

Direktor i vlasnik bijeljinske firme “VS komerc”, Vitomir Ćato  kaže da na lageru ima velike količine energenta koje nema kome plasirati.

– Domaći kupci kupuju, ali kapaciteti firme su daleko veći od interesa našeg stanovništva. Do sada sam robu izvozio u Njemačku i Austriju, imao dugogodišnje ugovore koji su sada ugroženi. Ovih mjeseci smo nekako gurali, nadali se da će zabrana prestati, ali sada smo na ivici pucanja i ne znamo šta dalje – priča Ćato.

Inače, ova kompanija zapošljava oko stotinu radnika.

Drvoprerađivačka firma “Rudeža” iz Foče na lageru ima više od 3.000 paleta ogrjevnog drveta, a kupci iz inostranstva kojima nisu isporučili ugovorenu robu već su počeli da im šalju opomene pred tužbu.

– Trenutna situacija je više nego užasna. Od inostranih kupaca smo prije zabrane uvoza uzeli avans od 240.000 eura, a robu još nismo isporučili. Sad i da mi traže te pare, nemam, jer sam potrošio da podmirim troškove firme. Zapošljavamo 25 radnika i ne znam šta reći tim ljudima, već sada ne rade u punom kapacitetu, dolaze tek tri puta sedmično – priča vlasnik pomenute firme Zoran Tomović i dodaje da paletu ogrjevnog drveta prodaje po cijeni od 150 KM, čak ispod predloženog iznosa, ali da kupaca nema jer su građani Foče odavno podmireni ogrjevom.

Radikalni potezi

Đorđe Brkić naglasio je da nadležnima ostavljaju rok do petka za pronalaženje rješenja, te da će u suprotnom biti prinuđeni na radikalne poteze.

– U nedjelju imamo sastanak na kojem će nam se pridužiti i ugroženi prevoznici, čiji kamioni stoje jer ne voze našu robu, kao i dio kolega iz FBiH. Ukoliko se ništa ne riješi dogovorićemo datum kada odjavljujemo firme, raspuštamo radnike i izlazimo u mirne proteste – tvrdi Brkić, piše Glas srpske.

Izvor: Avaz

Povezani postovi
Related

UIO BiH: Prihodi od indirektnih poreza veći za milijardu i 194 miliona KM

Prihodi od indirektnih poreza u periodu januar-septembar 2022. godine...

Tužilaštvo BiH traži pritvor za osumnjičene za izborne prevare, ovo su njihova imena

Nakon što su predati u nadležnost Tužilaštva BiH, postupajuća tužiteljica...

Ništa od ukidanja akciza i diferencirane stope PDV-a: Nije bilo kvoruma za održavanje sjednice

Hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj su...

Domaće institucije sve više uključene u radove na Trgovskoj gori

Domaće institucije i stručnjaci pokušavaju u posljednje vrijeme da...