Poslodavci u FBiH mogu podnijeti novo poskupljenje struje za 20 posto, sve više izazvalo bi posljedice za privredu

Datum:

Krajem jula iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EPBiH) na upit Faktora kazali su kako se ne isključuje mogućnost povećanja cijene električne energije. 

– Postojeći nivo potrošnje električne energije ne zahtijeva izmjenu cijene električne energije. Međutim, ukoliko električna energija postane primarni energent za grijanje EPBiH će biti primorana, kako ne bi ugrozila poslovanje kompanije, a zatim i sigurnost snabdijevanja kupaca, da provede proceduru za izmjenu cijene električne energije za one potrošače kojima je električna energija osnovni energent za grijanje – saopćili su nam tada iz ovog javnog preduzeća.

U odgovoru nije spominjan poslovni sektor u Federaciji BiH kome je ove godine već povećana cijena struje za 20 posto. Za manje firme i obrte novo povećanje cijena bio bi težak udarac za njihovo poslovanje i zadržavanje radnih mjesta.

– Parlament FBiH donio je zakon da maksimalno poskupljenje može iznositi 20 posto. Taj zakon je i dalje na snazi. Očekujemo da Vlada FBiH u ovom mjesecu utvrdi novi prijedlog cijene i ona može biti maksimalno povećana za 20 posto jer je to u skladu sa zakonom.

Privrednici odavno kalkulišu sa tim iznosom za 2023. godinu. Sve više od toga izazvalo bi ogroman problem i dalekosežne posljedice – kaže za Faktor Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Smailbegović sumnja da bi se zakon mogao promijeniti.

– Veliko je pitanje da li će se do kraja godine formirati vlast, da li će Parlament FBiH biti operativan u smislu donošenja zakona – istakao je Smailbegović.

Izvor: Faktor

Povezani postovi
Related

Novalić: Nastavit ću da radim u interesu naroda, sviđalo se to nekome ili ne

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić se zahvalio građanima na...

Počinje isplata septembarskih naknada nezaposlenim demobilisanim borcima

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo je pripremilo naloge za...

Danas sunčano uz malu do umjerenu oblačnost

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati sunčano uz...

Upozorenje škole iz Živinica: Žena prevarom pokušava oteti djecu, objavljen i snimak s nadzorne kamere

Druga osnovna škola Živinice na svojoj Facebook stranici upozorila...