BRUKA I SRAMOTA: Mlada umjetnica iz Tuzle o svom trošku financira predstavljanje BiH u svijetu, podršku dobila samo od…

Datum:

Priča o mladoj tuzlanskoj violinistici Aidi Rešidbegović, koja je trebala predstavljati Bosnu i Hercegovinu u svijetu o svom trošku, jer je naišla na zatvorena vrata u svim nadležnim institucijama.

Nakon priče BHRT-a, značajnu podršku je dobila samo od Vlade Tuzlanskog kantona, a iz Sjedinjenih Američkih Država se vratila sa nezaboravnim iskustvom.

16-godišnja violonistica iz Tuzle Aida Rešidbegović se vratila iz New Yorka, gdje je na Međunarodnom takmičenju nastupala kao jedina predstavnica Bosne i Hercegovine.

AIDA REŠIDBEGOVIĆ, violinistica i učenica Srednje muzičke škole Tuzla

 

„Zadovoljna sam kako sam ja odsvirala, prazadovoljna organizacijom čitavog koncerta, sala je bila nevjerovatna, a pogotovo New York, stvarno je čaroban za vidjeti.“

Aida je u Bosni i Hercegovini i širom svijeta osvojila više od dvadeset prvih i specijalnih nagrada, među kojima i prošlogodišnje priznanje, također u Americi, gdje je njen talenat izuzetno cijenjen.

ADRIANA JANSE VAN RENSBURG, izvršna ravnateljica IYMC-a

„Ona je jedan od naših dobitnika višestrukih nagrada od prošle godine, i sada je vidimo ovdje u New Yorku. Sve najbolje u budućoj karijeri. Molim te da ostanemo u kontaktu. Kakav talenat.”

S obzirom na to da je sav finansijski i logistički teret organizacije putovanja i boravka bio na roditeljima, uputili su apele na sve nivoe vlasti u državi, piše Slobodna Bosna.

Nakon svega podrška je stigla samo od Vlade.

BAKIR REŠIDBEGOVIĆ, Aidin otac

“Kantonalna vlada je jedina imala sluha za sada, a hvala svima koji su i odgovorili. Nažalost, neki nisu ni odgovorili na upite. Šta ćemo.”

Nažalost, ovo je realnost u Bosni i Hercegovini. Aida nije jedina talentovana mlada osoba koja ne dobija podršku nadležnih, jer mladi uspješni ljudi odavno nisu među prioritetima. Iako ćemo suprotno slušati sve više, i slušamo od početka izborne kampanje. Po običaju.

Priča o mladoj tuzlanskoj violinistici

Povezani postovi
Related

Pravo glasa na ovogodišnjim izborima u BiH ima 3.368.666 građana

U Bosni i Hercegovini se danas provode Opći izbori,...

Danas uživajte u sunčanom vremenu

Prema najavama meteorologa danas se u našoj zemlji očekuje...

Nesvakidašnja situacija: Konj galopirao brzom cestom na Stupu

Nesvakidašnja situacija jutros se dogodila na brzoj cesti na Stupu...