Šipak je riznica vitamina: Vrijeme je za berbu

/

Od početka septembra do novembra je vrijeme za berbu šipka koji je jedna od najstarijih biljnih vrsta koju je čovjek koristio. Slatko-kiselkastog je okusa, koji je odličan saveznik kod prehlade ili gripe. Ljekovita svojstva šipak može zahvaliti bogatom sastavu vitamina C, D, P, K, B1, B2, B3.

U mesnatim plodovima se nalaze i velike količine minerala natrija, željeza, mangana i selena s nešto manjim vrijednostima magnezija, kalija, fosfora, sumpora i silicija.

Šipak podiže imunitet, spračava malaksalost, čisti krv, pomaže kod bolesti bubrega, potiče probavu, štiti od bakterija i virusa, utječe na regulaciju hormona, djeluje na reumatizam.

Istraživanja pokazuju kako nivo askorbinske kiseline (vitamina C) iz šipka kuhanjem ne opada već se povećava, a bitno je potrošiti proizvode od šipka u roku godine dana jer se stajanjem nivo askorbinske kiseline smanjuje na samo 1/4 originalnog iznosa.

Čaj od šipka koristi se kod upalnih procesa bubrega, posebno za sprečavanje novih oboljenja. Ljudi kod kojih lahko dolazi do skupljanja pijeska i kamenaca u bubrezima ili mokraćnom mjehuru trebali bi često piti čaj od šipka. Čaj nije potrebno zaslađivati jer je šipak sam po sebi sladak. Može se miješati i s drugim biljkama.

Sjemenke šipka u narodnoj medicini se koriste za kamen u bubregu, bolesti bubrega i mjehura, kod reume i uloga. Marmelada od šipka zimi je odličan izvor vitamina C.

Izvor: N1

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Legendarni Bruno Langer o saradnji sa grupom ZAR: Svi živimo rock ‘n’ roll

Grupa ZAR predstavila je spot za pjesmu "Žurim" na...

Nagli pad polena alergenih biljaka u zraku, povoljna situacija zadržat će se i u narednim danima

U zraku se bilježi pad koncentracija polena alergenih biljaka,...

Probudili ste se umorni? Ove namirnice napunit će vas energijom

Loše ste spavali? Stručnjaci se slažu da bi san...

Meteorolozi objavili kakvo bi nas vrijeme moglo očekivati za prvomajske praznike

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) objavio je srednjoročnu prognozu sa...