Vlada ZDK sa njemačkim KfW-om obnavlja novih osam školskih objekata

/

Vlada Zeničko-dobojskog kantona dala je saglasnost za ulazak u kreditni aranžman s njemačkim KfW-om za obnovu osam škola s područja ovog kantona. Obnovljene će biti tri škole na području Zenice – OŠ “Alija Nametak”, OŠ “Edhem Mulabdić” i OŠ “Hamza Humo”, četiri škole u Zavidovićima – Prva osnovna škola, PŠ “Ribnica”, PŠ “Kovači” i PŠ “Poljice”, te OŠ “15. april” Kakanj.

Prema riječima resornog ministra Spahije Kozlića, ukupna vrijednost aranžmana je oko 6.900.000,00 KM.

-Ovo je izuzetno povoljan aranžman budući da on podrazumijeva da su 50 posto sredstva granta, dakle skoro 3,5 miliona KM, a preostalih 3,4 miliona KM bit će vraćeno putem kreditnog aranžmana, koji je izuzetno povoljan. Kredit će se vraćati u periodu od 12 do 32 godine te se vraća iz ušteda u energiji, a kamatna stopa je nula posto. Zapravo, to je beskamatni zajam. Ono što projekt podrazumijeva je potpuna rekonstrukcija vanjskog i unutrašnjeg dijela školskih objekata te prostora ispred škola – kazao je ministar Kozlić.

Sljedeća faza je akt Ministarstva finansija ZDK-a kojim se ide u kreditno zaduženje te saglasnost Skupštine ZDK, koja bi uskoro trebala zasjedati te usvojiti odluku o ulasku u spomenuti aranžman.

-Sve su radnje u tom smislu spremne kako bi došlo do izbora izvođača te kako bismo pristupili rekonstrukciji dodatnih osam škola na području ZDK – istakao je Kozlić.

Naglasio je da je ZDK u proteklih četiri godine u sklopu projekta “Energetska efikasnost” i drugih projekata obnovio od 60 te izgradio ili je u toku izgradnja nekoliko novih zgrada osnovnih škola, zatim sportskih dvorana, zgrada fakulteta Univerziteta Zenica, a zahvaljujući projektu s KfW-om sada će sveobuhvatnom rekonstrukcijom biti obuhvaćeno osam novih školskih objekata.

Vlada ZDK sa njemačkim KfW om obnavlja novih osam školskih objekata

Povezani postovi

I danas potpuna obustava saobraćaja na putu Nemila-Topčić Polje zbog radova

Za danas je najavljen nastavak radova na magistralnom putu...

Kilometarske su kolone na magistralnom putu Zenica-Žepče

Kilometarske su kolone na magistralnom putu Zenica-Žepče (na dijelu...

VIDEO: Zenička medresa bez prestanka je radila čak 226 godina

Sultan Ahmedova medresa u Zenici sagrađena je 1720. godine...

Zenički rudari bez plata i toplog obroka: Okupljanje pred direkcijom rudnika

Rudari zeničkog rudnika okupili su se danas ispred direkcije...