Egzodus ljekara specijalista ogroman gubitak za BiH a dobitak za Njemačku

Datum:

Opstojnost zdravstvenog sistema u Unsko-sanskom kantonu uskoro bi mogla biti dovedena u pitanje zbog sve masovnijeg odlaska medicinskog kadra, a posebno ljekara specijalista, upozorili su iz Sindikata doktora medicine i stomatologije USK.

Prema njihovim podacima, u toku samo ove godine Kantonalnu bolnicu u Bihaću napustila su četiri ljekara, a slična situacija je i u drugim zdravstvenim ustanovama.

“Ljekari odlaze mahom u inostranstvo, a razlozi su male plate, loši uslovi rada i nemogućnost napredovanja. U Kantonalnoj bolnici imamo svega dva patologa, jednog mikrobiologa, već nekoliko anesteziologa nas je napustilo i bojim se da će nam taj problem biti najveći. To su najkritičnija mjesta, jer to nisu tako atraktivne specijalizacije i mlade kolege se nerado odlučuju za njih”, kaže Amir Rekić, predsjednik pomenutog sindikata.

Navodi kako će veliki broj ljekara specijalista uskoro otići u penziju, a neće imati ko da ih zamijeni. Rekić kaže kako se mladi ljekari ne zadržavaju dugo u ovdašnjim zdravstvenim ustanovama te se uopće ne učlanjuju u Ljekarsku komoru USK.

“To je veliki gubitak za društvo, jer mi ulažemo u te mlade ljekare, a oni potom odnose stečeno znanje u druge zemlje koje tako dobijaju besplatni obrazovan kadar iz oblasti medicine”, istakao je Rekić.

Ovoga problema svjesni su i u Ministarstvu zdravstva USK, a prema riječima Murisa Halkića, resornog ministra, nekako pokušavaju nadomjestiti manjak stručnog kadra.

“Mi smo predložili da se napravi plan stipendiranja ovih deficitarnih zanimanja, možda kroz neke veće stipendije, da ih stimulišemo i vežemo sa ovaj kanton, odnosno da se oni ugovorima obavežu da će ostati ovdje raditi, a mi ćemo im osigurati radna mjesta”, kaže Halkić.

Prema njegovim riječima, u proteklom periodu povećane su plate zdravstvenim radnicima, a plan je da se s ovakvom politikom nastavi i u budućem periodu.

U Općoj bolnici u Sanskom Mostu muku muče sa istim problemima te planiraju određene programe zapošljavanja kako bi pokušali zadržati mlade medicinare.

“Prošlo je vrijeme kada su oni tražili posao, sada mi moramo napraviti iskorak kako bismo privukli mlade zdravstvene radnike. U proteklom periodu imali smo česte slučajeve da primimo radnike, a oni nas poslije nekoliko mjeseci napuste i odu u inostranstvo. Zbog toga prilikom sklapanja ugovora o radu moramo imati određene garancije da će oni ostati”, kaže Mustafa Avdagić, direktor pomenute bolnice.

Prema njegovim riječima, iako u Sanskom Mostu postoji srednja medicinska škola, najveći broj učenika koji završe školovanje pokušava pronaći angažman van granica zemlje i rijetki su oni koji se odluče na ostanak.

Posebno kritična situacija je na Akušersko-porodiljskom odjelu te ustanove, gdje radi nekoliko babica koje će uskoro u penziju, a još nema ko da ih zamijeni.

Zdravstvene ustanove na području Unsko-sanskog kantona, prema nekim procjenama, tokom proteklih nekoliko godina napustilo je više od stotinu zdravstvenih radnika, od čega četrdesetak ljekara, među kojima veliki broj specijalista.

Odliv zdravstvenih radnika donekle su zaustavile restriktivne mjere usljed pandemije virusa korona, ali je potreba za medicinskim kadrom u zemljama Evropske unije i dalje izražena, pa se očekuje nastavak negativnih kretanja, što dovodi u pitanje kompletni zdravstveni sistem u ovom kantonu pišu Nezavisne.

Povezani postovi
Related

Danas sunčano uz malu do umjerenu oblačnost

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati sunčano uz...

Upozorenje škole iz Živinica: Žena prevarom pokušava oteti djecu, objavljen i snimak s nadzorne kamere

Druga osnovna škola Živinice na svojoj Facebook stranici upozorila...

UIO BiH: Prihodi od indirektnih poreza veći za milijardu i 194 miliona KM

Prihodi od indirektnih poreza u periodu januar-septembar 2022. godine...

Tužilaštvo BiH traži pritvor za osumnjičene za izborne prevare, ovo su njihova imena

Nakon što su predati u nadležnost Tužilaštva BiH, postupajuća tužiteljica...