U nezavidnoj situaciji: Zabrana izvoza peleta jednima propast, drugima spas

/

Drvoprerađivači iz Republike Srpske saglasni su da rampa za izvoz oblovine treba da ostane spuštena, a da im se omogući plasman ogrevnog drveta i peleta s obzirom na to da već trpe milionsku štetu, ali konačna odluka o tom pitanju biće donesena na političkom terenu i to svega petnaestak dana pred izbore. 

Savjet ministara BiH donio je odluku o zabrani izvoza navedenih proizvoda 15. juna ove godine, a ona je stupila na snagu osam dana kasnije. Zabrana od 90 dana trebalo bi da istekne uskoro, međutim, iz FBiH i RS-a dolaze različiti stavovi o ovom pitanju. Naime, Vlada FBiH prihvatila je juče na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine inicijativu za produženje važenja odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrevnog drveta i proizvoda od drveta iz BiH do kraja godine. U inicijativi je navedeno da smatraju da je neophodno produžiti važenje ove odluke, jer sezona grijanja počinje od oktobra i sasvim je logično očekivati drastičan porast potražnje za ovim proizvodima. Iz Vlade FBiH je saopšteno da će Savjetu ministara uputiti inicijativu da zaduži Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa da u što kraćem roku, ne kasnije od 15 dana od njenog usvajanja, pripremi i uputi odgovarajuću odluku kojom bi do kraja ove godine bilo produženo važenje odluke o privremenoj zabrani, a u kojoj bi bila i zabrana izvoza drvenih briketa.

“Produženjem važenja odluke do 31. decembra bi u predstojećoj sezoni grijanja bilo obezbijeđeno uredno snabdijevanje ogrevnim drvetom i peletom”, saopšteno je iz federalne Vlade.

Za proizvođače iz Republike Srpske produžetak zabrane značio bi propast preduzeća koja, kako kažu, već sada zbrajaju milionske gubitke.

Predsjednik Asocijacije sertifikovanih proizvođača peleta u BiH Goran Ivanović rekao je za Glas Srpske da su pojedini najavili da će obustaviti proizvodnju.

“Zbog zabrane izvoza gube višegodišnje ugovore i oni koji su se odgovorno ponašali prema potrošačima sada imaju probleme. Članice Asocijacije isporučile su do sada više od 200.000 tona kvalitetnog peleta na domaće tržište. Kupac koji je poručio pelet u maju ili junu po tadašnjim cijenama od oko 450 KM i dobio ga je po tim cijenama”, rekao je Ivanović naglasivši da i dalje treba da bude na snazi zabrana izvoza oblovine kako bi domaća drvna industrija imala sirovinu.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori RS Lazo Šinik rekao je da je situacija osjetljiva i da je moguće očekivati razne pritiske imajući u vidu činjenicu da zabrana ističe nekoliko dana pred izbore.

“Podržao bih odluku o zabrani izvoza oblovine ne do kraja godine nego i duže, ali s druge strane, moramo imati u vidu da su proizvođači peleta u nezavidnoj situaciji, primili su avanse i gube posao. Većina ozbiljnih proizvođača svjesna je da moraju podmiriti domaće tržište”, rekao je Šinik.

Izvor: Akta.ba

Povezani postovi

U Federaciji BiH skočile cijene namirnica: Evo koliko su poskupili poljoprivredni proizvodi

Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da u februaru...

Dok nabavljamo helikoptere i transportere: “BiH evidentno zaostaje kada je riječ o ulaganju u sigunosni sektor”

U vrijeme globalne nesigurnosti i konstantne napetosti unutar Bosne...

Džamija u Svircu nastoji olakšati vjernicima: Da bi majke klanjale teraviju, organizirali radionicu za djecu

Lijepa priča stiže iz džemata i najstarije džamije iz...

Istraživanje o medijskoj pismenosti: Nastavnici iznose nedostatak znanja kao ključni problem

"Medijska pismenost u osnovnom i srednjem obrazovanju: Stvarnost, izazovi...