Carina bez papira cilj do 2025. godine

/

U mjesec dana primjene NCTS sistema, odnosno elektronskog provoza na granicama, podneseno je više od 16.000 elektronskih deklaracija, a Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH izdala je 650 elektronskih potvrda kojima se obavlja digitalno kvalifikovano potpisivanje elektronskih dokumenata.

Cilj je, kako kažu u UIO, da do 2025. godine komunikacija na relaciji poreski obveznici – UIO bude u potpunosti elektronska, te da se papir u potpunosti izbaci iz upotrebe.

Inače, poslije nekoliko godina kašnjenja, Bosna i Hercegovina, odnosno UIO 1. avgusta počela je sa primjenom kompjuterizovanog provoza (NCTS) koji u praksi znači automatizaciju poslovnih procesa, brže procedure na granicama, jednostavnije sprovođenje i okončanje postupka provoza, te smanjenje troškova.

“Elektronski provoz, tj. NCTS je samo prva usluga koju je UIO ponudila obveznicima uz korištenje digitalnog kvalifikovanog potpisa. Plan nam je da u narednom periodu obveznicima ponudimo i ostale usluge koje će biti potpuno elektronske. Prvo što će biti realizovano jeste podnošenje PDV i akciznih prijava na način da budu potpisane novim digitalnim kvalifikovanim potpisom. Nakon toga će se preći na potpuno elektronski postupak uvoznog i izvoznog carinjenja, kao i sve ostale carinske postupke”, rekao je za “Nezavisne novine” Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO, dodajući da je cilj da do 2025. godine kompletan postupak bude bez papira.

U UIO naglašavaju da sve špediterske kuće koje su se na vrijeme spremile potpuno normalno obavljaju elektronski postupak provoza, bez bilo kakvog zastoja, te da u prilog tome govori i činjenica da je u avgustu bilo 16.000 elektronskih deklaracija.

Ipak, s druge strane, prevoznici tvrde da primjena elektronskog provoza, odnosno sistem NCTS i nije donio neka velika poboljšanja te da se još susreću sa ogromnim čekanjima, posebno na graničnim prelazima.

“Nije se ništa promijenilo. Možda se malo primijeti na carinskim terminalima da su procedure ubrzane, ali vrlo malo. I dalje na granicama imamo ogromne gužve i čekanja od po nekoliko sati do nekoliko dana. Vjerovatno se još uhodavaju u taj novi sistem. Pomak na carini se vidi, ali problem i dalje ostaje granica”, rekao je za “Nezavisne novine” Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport.

Podsjećanja radi, NCTS sistem je transevropski carinski informatički sistem koji omogućava razmjenu podataka između carinskih organa i privrednih subjekata sistemom elektronske razmjene podataka. Elektronske poruke zamjenjuju razne papirne dokumente i određene formalnosti provoznog postupka. Uvođenje ovog sistema u Bosni i Hercegovini trajalo je godinama, a samo u posljednjih godinu i po njegova primjena odgađana je nekoliko puta, i to isključivo zbog toga što u BiH još u potpunosti nije zaživio elektronski potpis.

Izvor: Nezavisne

Povezani postovi

UKC Tuzla objavljuje novi tender: Hoće li u četvrtom krugu konačno biti nabavljen aparat za zračenje?

Univerzitetski klinički centar u Tuzli će uskoro objaviti novi,...

I dalje se traga za Dankom, stotine ljudi i danas na terenu

Od utorka se traga za dvogodišnjom Dankom Ilić koja...

Sjajne vijesti: Uskoro jedinstven uređaj za plaćanje autoputeva u regionu

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu...

U Federaciji BiH skočile cijene namirnica: Evo koliko su poskupili poljoprivredni proizvodi

Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da u februaru...